Cel puţin 20 de morţi într-un incident la bordul unui submarin rusesc

Cel puţin 20 de persoane au murit, sâmbătă, în urma defectării unui sistem antiincendiu la bordul unui submarin nuclear din Flota rusă a Pacificului, a declarat, duminică, un reprezentant al Marinei ruse, citat de agenţia ITAR-Tass.

231 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 20 de morţi într-un incident la bordul unui submarin rusesc

Cel puţin 20 de morţi într-un incident la bordul unui submarin rusesc din Flota Pacificului (Imagine: Mediafax/AFP)

Incidentul produs la bordul submarinului care transporta 208 persoane a fost provocat de declanşarea accidentală a unui sistem de stingere a incendiilor, a declarat Igor Digalo, unul dintre adjuncţii comandantului Marinei Ruse, citat de RIA-Novosti, în pagina electronică.

Digalo a adăugat că incidentul, produs în timpul unor teste, a provocat moartea a peste 20 de persoane, iar printre victime se află atât marinari, cât şi muncitori.

Comandantul forţelor navale ruse a ordonat suspendarea testelor şi a cerut ca submarinul să se retragă către o bază temporară, fiind însoţit de nava antisubmarin Admiral Tributs şi de vasul de salvare Saynay.

Digalo a declarat că în urma incidentului au fost rănite 22 de persoane, care au fost evacuate la bordul navei Admiral Tributs.

El a precizat că reactorul submarinului nu a fost avariat.

Cel mai grav accident în care a fost implicat un submarin rusesc a avut loc la 12 august 2000, când submarinul nuclear Kursk s-a scufundat în urma exploziei unei torpile, provocând moartea tuturor celor 118 membri ai echipajului aflaţi la bord.

Ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, l-a anunţat pe preşedintele Dmitri Medvedev despre producerea incidentului, iar liderul de la Kremlin a solicitat deschiderea unei anchete "complete şi amănunţite", precum şi acordarea "celui mai mare sprijin posibil pentru familiile victimelor".

Trei ofiţeri şi 17 civili au murit în accident

Trei dintre cele 20 de victime ale accidentului produs la bordul submarinului sunt ofiţeri, iar restul de 17, civili, a anunţat Vladimir Markin, reprezentant al comisiei de anchetă a Parchetului.

"Potrivit unui bilanţ precizat, 20 de persoane au murit, trei ofiţeri şi 17 civili, membri ai echipei de pe şantierul naval care se ocupa de livrarea" navei, a declarat Markin pentru Interfax.

Moartea celor 20 de persoane a fost cauzată de freonul emis într-unul dintre compartimentele navei, după declanşarea unui sistem antiincendiu, adăugat el.

"În cursul testării unui submarin nuclear, sistemul antiincendiu s-a defectat, provocând moartea a peste 20 de persoane, printre care militari şi muncitori", anunţase anterior un oficial din marina rusă, căpitanul de vas Igor Digalo.

Accidentul s-a produs în Marea Japoniei, a precizat el pentru postul Vesti 24.

Cele 22 de persoane rănite au fost transportate la Vladivostok la bordul unei nave militare şi internate în spitalul Flotei Pacificului. "Ele suferă de otrăvire în diverse stadii", a declarat o sursă din cadrul acestui spital militar.

Când un incendiu izbucneşte într-unul din compartimentele unui submarin, unul dintre mijloacele de a-l neutraliza este emiterea unui gaz în respectivul compartiment, a precizat RIA Novosti, citând Flota Pacificului.

Submersibilul efectua teste destinate, conform RIA Novosti, să îl pregătească pentru a fi livrat Indiei. Această informaţie nu a fost însă confirmată din surse oficiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici