Cel puţin 21 de persoane au murit în luptele violente din centrul Siriei

Cel puţin 21 de persoane au fost ucise miercuri în violenţele din Siria, majoritatea în luptele dintre armată şi rebeli în special din centrul ţării, a indicat Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDO).

133 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 21 de persoane au murit în luptele violente din centrul Siriei

Cel puţin 21 de persoane au murit în luptele violente din centrul Siriei (Imagine: Mediafax foto/AFP)

La Qalaat al-Madiq, oraş din provincia Hama (centru) asediat de două săptămâni, 13 persoane au fost ucise dintre care patru civili, patru soldaţi şi cinci rebeli în luptele care se desfăşoară între insurgenţi şi armată, a raportat OSDO.

Armata a luat cu asalt oraşul în timpul dimineţii înainte de a se confrunta cu rezistenţa acerbă a rebelilor care au împiedicat avansul tancurilor, conform organizaţiei.

"Forţele armatei au luat cu asalt Qalaat al-Madiq la ora 06:00 dimineaţa înainte de a se retrage către periferia oraşului şi satele înconjurătoare din cauza luptelor cu rebelii", a declarat la rândul său militantul Abou Ghazi, de la Hama.

"Armata siriană liberă (compusă din dezertori, n.r.) rezistă încă", a precizat el.

Oraşul istoric Qalaat al-Madiq a fost de asemenea bombardat, conform înregistrărilor video postate de militanţi pe Internet.

În provincia Homs trei soldaţi au fost ucişi la Rastane în confruntările cu rebelii.

În oraşul Homs, unde cartierul Boustane al-Diwane a fost bombardat cu mortiere, atacurile rachetelor şi ale mitralierelor s-au soldat cu patru morţi în timp ce un civil a fost ucis de un lunetist.

În sudul ţării, lupte violente au izbucnit în provincia Deraa, conform Observatorului.

Între timp, în provincia Idleb (nord-vest), Saraqueb, un oraş strategic situat pe autostrada de leagă Damasc de Alep (nord), poartă încă semnele operaţiunii de anvergură întreprinsă sâmbătă de forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

"De sâmbătă, 45 de persoane, dintre care 27 de civili şi 18 rebeli au fost ucişi" în acest oraş, de unde au plecat 70 la sută dintre localnici, a declarat preşedintele OSDO Rami Abdel Rahmane.

Înregistrările video difuzate de militanţi pe Internet arată o stradă acoperită cu dărâmături unde se văd magazine sparte şi se pot citi inscripţii ca "Jos cu Bashar!" sau "Bashar, cară-te!". Apartamentele şi maşinile poartă urmele lăsate de incendii.

Consiliul naţional sirian (CNS), principala componentă a opoziţiei, a declarat Saraqeb oraş "sinistrat", vorbind de "genocid" şi solicitând statelor vecine Siriei, mai ales Turciei care împarte frontiera cu provincia Idleb, să deschidă coridoare umanitare.

Violenţele din Siria s-au soldat cu între 9.000 şi 10.000 de morţi în puţin peste un an, conform OSDO şi ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici