Cel puţin 63 de victime în India, Nepal şi Tibet, în urma cutremurului de duminică

Cutremurul cu magnitudinea 6,9 produs duminică în India s-a soldat cu cel puţin 63 de morţi în India, Nepal şi Tibet, au anunţat luni surse oficiale. Potrivit echipelor de salvare, bilanţul de 48 de morţi în India, opt în Nepal şi şapte în Tibet ar putea să crească pe măsura trecerii orelor.

480 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 63 de victime în India, Nepal şi Tibet, în urma cutremurului de duminică

Cel puţin 63 de victime în India, Nepal şi Tibet, în urma cutremurului de duminică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ploi torenţiale generate de muson au blocat la sol elicopterele, în timp ce echipele de salvare indiene avansau lent către capitala statului Sikkim, Gangtok, unde alunecările de teren au distrus numeroase tronsoane rutiere, singura cale de acces.

"Echipele noastre sunt blocate în acest culoar", a declarat purtătorul de cuvânt al Forţei naţionale de intervenţie în caz de catastrofe, Surendra Ahlawat. "Condiţiile sunt îngrozitoare dar echipele noastre fac tot posibilul", a declarat el.

Peste 5.000 de militari indieni au fost mobilizaţi în regiune pentru a încerca să refacă legăturile terestre cu Gangtok.

"Bilanţul riscă să crească pe măsură ce echipele de salvare ajung în zonele cele mai izolate", a apreciat G. Anandan, responsabil de sala de control pentru urgenţe din Gangtok.

Potrivit acestei surse, cel puţin 35 de persoane au murit în Sikkim în urma prăbuşirii clădirilor sau a alunecărilor de teren.

Peste 100 de persoane au fost rănite în urma alunecărilor de teren, a căderii diverselor rămăşiţe şi în prăbuşirea clădirilor la Gangtok, unde mii de locuitori şi-au petrecut noaptea în stradă după două replici lungi care au generat panică.

"Am fugit cu toţii din case, unii au sărit pe fereastră. Se poate vedea că imobilele sunt fisurate", a declarat C.K. Dahal, un locuitor din Gangtok.

Potrivit agenţiei PTI, poliţia a salvat 15 străini în nordul Sikkim, dar naţionalitatea lor nu a fost precizată.

Alte 13 persoane au murit în toată India, dintre care una în timp ce locuitorii speriaţi s-au îngrămădit să iasă pe străzi într-un oraş din statul Bihar (est), iar alte patru au fost îngropate sub dărâmăturile casei lor în apropiere de Darjeeling.

În Nepal, poliţia a declarat că un motociclist şi fiica lui în vârstă de opt ani figurau printre cele trei persoane zdrobite de zidul prăbuşit al ambasadei britanice la Katmandou, la 270 de kilometri vest de epicentru.

Alte cinci persoane au murit în estul Nepalului, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei, Binod Singh.

Potrivit agenţiei China Nouă, cutremurul a provocat moartea a şapte persoane în sudul Tibetului.

Cutremurul a fost resimţit în toată regiunea himalayană, până în micul regat Bhutan, potrivit institutului american de geofizică USGS. Acesta a fost resimţit în principalul oraş al statului indian Assam, Guwahati, la aproximativ 600 de kilometri depărtare, precum şi la Calcutta.

Şapte state din nord-estul Indiei, legate de restul ţării printr-o fâşie de pământ îngustă sunt situate într-o zonă cu activitate seismică frecventă.

Un bilanţ anterior indica 45 de morţi în urma cutremurului produs duminică după-amiază.

Potrivit Institutului american de geofizică (USGS), seismul s-a produs duminică la ora 18.10 (15.40, ora României), în statul himalayan Sikkim, aflat în apropiere de Nepal, Tibet şi Bhutan.

Seismul a fost resimţit în Nepal, Bhutan, Bangladesh şi în oraşele indiene Guwahati, Calcutta şi în capitala federală New Delhi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici