Cel puţin şapte persoane au murit în urma inundaţiilor produse în Europa de Est

Cel puţin şapte persoane au murit şi alte câteva sute au fost evacuate din cauza inundaţiilor provocate de precipitaţiile abundente din Polonia, Cehia, Ungaria şi Serbia, au anunţat luni efectivele de intervenţie şi agenţiile locale.

29 afișări
Imaginea articolului Cel puţin şapte persoane au murit în urma inundaţiilor produse în Europa de Est

Cel puţin şapte persoane au murit în urma inundaţiilor produse în Europa de Est (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un bărbat şi o femeie au murit înecaţi, iar un pompier a decedat în timpul unei operaţiuni de salvare, probabil din cauza unei crize cardiace, a declarat un purtător de cuvânt al pompierilor, Pawel Fratczak.

Un alt bărbat luat de ape este căutat, în timp ce aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate luni în sudul Poloniei, în urma ploilor torenţiale care s-au abătut asupra acestei regiuni, au anunţat pompierii.

Circa 500 de persoane au fost deja evacuate din regiunea Cracovia şi alte 1.500 erau pe cale de a fi evacuate luni, potrivit purtătorului de cuvânt al pompierilor.

Locuinţe, drumuri naţionale, precum şi o cale ferată care face legătura între Cracovia şi Zakopane, o staţiune din Munţii Tatra, au fost inundate.

Fostul lagăr nazist Auschwitz-Birkenau a fost închis luni vizitatorilor din cauza riscului de inundaţii, după ploile torenţiale.

În Cehia, o femeie în vârstă de 69 de ani a murit înecată din cauza unui pârâu care a ieşit din matcă în estul ţării, ca urmare a ploilor torenţiale, a anunţat luni poliţia.

Câteva sute de persoane, dintre care aproximativ 90 de pacienţi ai spitalului din Bohumin, au fost evacuate în urma inundaţiilor.

La Cesky Tesin/Cieszyn, la frontiera ceho-poloneză, râul frontalier Olse a atins luni cel mai ridicat nivel din 1949.

Viitura a determinat şi numeroase întreruperi ale alimentării cu energie electrică precum şi perturbarea traficului rutier şi feroviar.

"Există un număr mare localităţi unde situaţia este critică", a recunoscut guvernatorul regional Jaroslav Palas pentru postul de televiziune public CT24.

În Slovacia, circa 350 de persoane au fost evacuate luni în estul, sud-estul şi nordul ţării. Ministrul slovac al Apărării a anunţat că menţine în alertă 3.700 de militari care vor putea fi trimişi în zonele afectate dacă situaţia se agravează.

În Serbia, agenţia Beta a anunţat duminică moartea a două persoane după ce un râu din sudul ţării a provocat inundaţii în urma ploilor puternice.

De asemenea, în Ungaria, peste 2.000 de persoane au fost evacuate din cauza ploilor şi a inundaţiilor care au afectat ţara sâmbătă şi duminică.

"Pentru moment, 2.093 de persoane au fost evacuate din cauza intemperiilor survenite la sfârşitul săptămânii, care au afectat întreaga ţară, în special nord-estul Ungariei", a declarat luni purtătorul de cuvânt al serviciilor de intervenţie (OKF), Gyorgy Szentes.

Circulaţia era perturbată luni, mai multe porţiuni ale drumurilor şi autostrăzilor fiind temporar inundate, în special în apropierea lacului Balaton (sud-vestul Ungariei).

De altfel, un bărbat a murit şi mai multe familii au fost evacuate încă de duminică în Ungaria, din cauza furtunilor violente care au afectat centrul şi nord-estul ţării şi au provocat inundaţii grave şi pene de electricitate, conform autorităţilor locale. Bărbatul a fost ucis de prăbuşirea unei părţi a casei sale la Miskolc, un oraş din nord-estul ţării, potrivit poliţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici