Celulele închisorilor secrete ale CIA, concepute să permită interogarea dură a deţinuţilor

Celulele închisorilor secrete ale CIA, dintre care una s-ar fi aflat pe o stradă aglomerată din Bucureşti, erau construite special pentru a preveni rănirea deţinuţilor în timpul interogatoriilor şi a-i împiedica să comunice între ei, relatează New York Times în ediţia electronică.

24 afișări
Imaginea articolului Celulele închisorilor secrete ale CIA, concepute să permită interogarea dură a deţinuţilor

Celulele închisorilor secrete ale CIA, concepute să permită interogarea dură a deţinuţilor (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)

Închisorile, destinate găzduirii celor mai periculoşi terorişti din lume, erau mici, construite pentru maxim cinci-şase deţinuţi, dar numărul acestora nu depăşea niciodată patru, susţin foşti oficiali ai agenţiei, citaţi de cotidianul american.

Celulele construite special pentru a preveni rănirea deţinuţilor în timpul interogatoriilor şi suficient de departe una de alta pentru a-i împiedica pe aceştia să comunice între ei, erau prevăzute cu podele care să nu le permită să doarmă şi pereţi capitonaţi pentru a atenua impactul la lovire. Deţinuţii erau ţinuţi în izolare totală 23 de ore pe zi, fiind scoşi pentru o oră de ofiţeri CIA care purtau măşti de ski pentru a nu fi recunoscuţi şi pentru a-i intimida pe deţinuţi.

Ca şi în închisorile din Statele Unite, deţinuţii beneficiau de un sistem de pedepse şi recompense pentru cooperarea sau nu cu gardienii, primind cărţi, DVD-uri şi alte forme de divertisment, care le erau luate atunci când nu cooperau. Analişti ai CIA efectuau stagii de 90 de zile în aceste centre, participând la interogatorii.

Reţeaua de închisori secrete ale CIA cuprindea cel puţin opt centre, inclusiv în Orientul Mijlociu, câte una în Irak şi Afganistan şi una de maximă securitate pe termen lung în Guantanamo Bay (Cuba), cunoscută drept Strawberry Fields (căpşunăria), unde deţinuţii aveau să rămână "pentru totdeauna", după versurile unui cântec al formaţiei Beatles, explică sursele citate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici