Cercetători din SUA şi Rusia consideră scutul antirachetă din Europa ineficient

Proiectul american al scutului antirachetă, menit să apere Europa de un posibil atac al Iranului, ar fi ineficient împotriva tipului de rachete pe care Iranul pare să le dezvolte, afirmă o echipă comună de cercetători din Statele Unite şi Rusia, relatează Washington Post în ediţia electronică.

22 afișări
Imaginea articolului Cercetători din SUA şi Rusia consideră scutul antirachetă din Europa ineficient

Cercetători din SUA şi Rusia consideră scutul antirachetă din Europa ineficient

În opinia acestei echipe, Iranul are nevoie de peste cinci ani pentru a fi capabil să construiască atât un focos nuclear, cât şi o rachetă capabilă să îl transporte pe distanţe lungi. În caz că ar încerca să lanseze un asemenea atac, estimează experţii, Iranul ar contribui la propria sa distrugere. "Ameninţarea cu rachete din partea Iranului împotriva Europei nu este, astfel, iminentă", a conchis un grup de 12 cercetători într-un raport aparţinând EastWest Institute, un organism independent de cercetare cu sedii în Moscova, New York şi în Belgia.

Raportul, care urma să fie publicat marţi, ar putea tempera şi mai mult entuziasmul administraţiei lui Barack Obama faţă de proiectul administraţiei lui George W. Bush privind instalarea unor radare şi interceptoare de rachete în Polonia şi Cehia. Studiul s-a desfăşurat timp de un an şi la el au luat parte şase experţi din Statele Unite şi Rusia, care au evaluat ameninţarea militară reprezentată de programul nuclear şi cel de rachete ale Iranului la adresa Europei. Concluziile acestuia au fost prezentate consilierului american pentru securitate naţională, James L. Jones, şi ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

Raportul prezintă o surprinzătoare evoluţie tehnologică a Iranului şi estimează că această ţară poate probabil să producă un dispozitiv nuclear simplu într-o perioadă de unul-trei ani, dacă ar expulza inspectorii ONU şi ar retehnologiza centralele sale nucleare în vederea obţinerii de uraniu îmbogăţit. Alţi cinci ani ar fi necesari pentru crearea unui focos nuclear care să poată fi instalat pe una dintre rachetele iraniene existente, estimează, de asemenea, această echipă. Agenţiile americane de spionaj au făcut estimări similare, iar Israelul afirmă că Iranul poate construi o bombă nucleară în doar opt luni.

În cazul în care Iranul ar construi o rachetă capabilă să atingă Europa, scutul antirachetă propus de Statele Unite "nu ar putea anihila racheta" respectivă, sunt de părere experţii, precizând că interceptoarele de rachete pot fi înşelate cu uşurinţă de ţinte false şi alte contramăsuri simple. "Problema mult mai urgentă este încercarea de a rezolva" criza nucleară iraniană, se precizează în raport, care estimează că Statele Unite şi Rusia "au nevoie de o cooperare mai apropiată" în acest domeniu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici