Cetăţeni americani ar putea lupta alături de grupări teroriste în Somalia

Un reprezentant al serviciilor antiteroriste din Statele Unite a confirmat sâmbătă că cetăţeni americani s-au alăturat probabil grupărilor extremiste din Somalia.

16 afișări
Imaginea articolului Cetăţeni americani ar putea lupta alături de grupări teroriste în Somalia

Cetăţeni americani ar putea lupta alături de grupări teroriste în Somalia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există motive să credem că cetăţeni ai statelor occidentale, inclusiv ai Statelor Unite, s-au alăturat grupărilor teroriste din Somalia", a precizat oficialul, care a solicitat anonimatul.

Sâmbătă, cotidianul britanic The Times a relatat că un raport al serviciilor americane de informaţii, care urmează să fie prezentat Congresului săptămâna aceasta, apreciază că "aproximativ zece străini au preluat comandamentul unităţilor care includ combatanţi somalezi şi din alte ţări, la Mogadiscio şi în alte părţi din Somalia".

Grupări islamiste recrutează în Statele Unite tineri americani somalezi pentru a veni să se antreneze şi să lupte în această ţară devastată de războiul civil. În octombrie 2008, un americano-somalez de 27 de ani din Minneapolis a fost primul cetăţean american care a comis un atentat sinucigaş în Somalia.

În martie, un reprezentant al poliţiei federale americane a afirmat în faţa Senatului că problema recrutării de tineri americano-somalezi pentru activităţi teroriste în Somalia este una dintre priorităţile FBI.

Comunitatea de origine somaleză din Statele Unite este formată din aproximativ 150.000-200.000 de persoane, majoritatea stabilite la Minneapolis.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici