Cetăţenii din Slovacia îşi aleg preşedintele. Premierul Robert Fico este considerat favorit

Cetăţenii din Slovacia votează sâmbătă în primul tur al alegerilor prezidenţiale, unde favorit este considerat actualul premier Robert Fico, a cărui eventuală victorie riscă să ducă la o monopolizare a puterii de cărte partidul său social-democrat, Smer-SD.

75 afișări
Imaginea articolului Cetăţenii din Slovacia îşi aleg preşedintele. Premierul Robert Fico este considerat favorit

Cetăţenii din Slovacia îşi aleg preşedintele. Premierul Robert Fico este considerat favorit (Imagine: Shutterstock)

Fico, un fost comunist în vârstă de 49 de ani, este unul dintre cei 14 candidaţi la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Slovacia. Dacă la scrutinul de sâmbătă nu are loc o surpriză, cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc la 29 martie, pentru departajarea celor doi candidaţi care vor primi cele mai multe voturi.

Creditat în sondaje cu aproximativ 35 la sută din intenţiile de vot, actualul şef al Guvernului, Robert Fico, ar urma să se confrunte în cel de-al doilea tur cu milionarul filantrop Andrej Kiska, un centrist care nu este membru al vreunui partid.

În vârstă de 51 de ani, Kiska este o figură nouă pe scena politică de la Bratislava. Considerat un politician lipsit de carismă, el este creditat cu aproximativ 24 la sută din intenţiile de vot.

Actorul Milan Knazko, figură importantă a "revoluţiei de catifea" din 1989, tânărul şi ambiţiosul avocat Radoslav Prochazka, dar şi fostul preşedinte al Parlamentului, creştin-democratul Pavol Hrusovsky, se află, de asemenea, printre candidaţii la preşedinţia Slovaciei.

Şef al Guvernului în perioada 2006-2010 şi reconfirmat în această funcţie din 2012, Roberto Fico şi-a asigurat un capital politic solid, graţie politicilor antiausteritate, temperate de disciplina bugetară.

Partidul său, Smer-SD, deţine 83 dintre cele 150 de mandate ale Parlamentului monocameral de la Bratislava.

Alegerile prezidenţiale reprezintă, astfel, un "referendum privind Guvernul lui Robert Fico şi concentrarea puterii", consideră analistul Grigorij Meseznikov de la Institutul pentru afaceri publice din Bratislava.

În cazul unei victorii a premierului Fico la alegerile prezidenţiale, partidul său va controla Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul, o situaţie inedită de la independenţa Slovaciei, în 1993.

Nu sunt însă excluse şi alte schimbări pe scena politică a acestei ţări cu 5,4 milioane de locuitori, membră UE şi a zonei euro, susţine analistul Marian Lesko, de la publicaţia economică Trend.

"Robert Fico ar putea încerca să transforme actualul sistem parlamentar într-un sistem prezidenţial, modificând legea şi Constituţia, pentru a consolida prerogativele şefului statului", a declarat Lesko.

Şeful Parlamentului, Pavol Paska, ministrul de Interne Robert Kalinak şi ministrul Culturii, Marek Madaric, toţi aliaţi ai premierului Fico în cadrul Smer-SD, sunt menţionaţi printre posibilii succesori la conducerea Guvernului slovac.

Politician versus filantrop

Cu câteva zile înaintea scrutinului de sâmbătă, opinia publică era divizată la Bratislava. "Nu-l vreau pe Fico preşedinte", spune Peter Sramek, în vârstă de 46 de ani, vânzător. "Este periculos ca un singur partid să conducă toată ţara, fără ca nimeni să-l controleze", apreciază el.

În schimb, Elena, o pensionară în vârstă de 78 de ani, spune că îl apreciază pe premierul Fico. "A făcut multe pentru oamenii săraci şi în special pentru noi, pensionarii", afirmă bătrâna, adaugând că îl consideră pe Fico "mult mai competenent decât adversarii săi".

La rândul lor, susţinătorii lui Kiska spun că apreciază în special reuşita sa în afaceri, acţiunile filantropice şi faptul că acesta nu este vizat de acuzaţii de corupţie, în condiţiile în care un scandal răsunător pe această temă a zguduit în 2012 dreapta din Slovacia.

În cazul în care va fi ales, el ar deveni primul şef de stat fără trecut comunist de la independenţa Slovaciei, în 1993. "Şi-a dat banii acţiunilor caritabile. Îmi pun speranţe în el", declară Nikoleta, o învăţătoare în vârstă de 37 de ani.

Cei doi candidaţi principali la alegerile prezidenţiale din Slovacia se prezintă ca susţinători entuziaşti ai UE. Politica proeuropeană a Guvernului de la Bratislava va fi în consecinţă consolidată în urma alegerilor prezidenţiale.

Noul preşedinte va depune jurământul la 15 iunie, după expirarea celui de-al doilea mandat al actualului preşedinte de stânga, Ivan Gasparovici.

Cei aproximativ 4,4 milioane de alegători slovaci se vor prezenta la urne începând cu ora 06.00 GMT (08.00 ora României) până la ora 21.00 GMT (23.00 ora României) . Rezultatele primul tur de scrutin vor fi anunţate duminică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici