Chavez acuză SUA că profită de situaţia din Haiti pentru a ocupa insula

Venezuela va oferi 5.600 de tone de alimente şi "tot combustibilul necesar" statului Haiti, a declarat preşedintele Hugo Chavez, acuzând Statele Unite că profită de cutremurul de marţi pentru "ocuparea militară" a insulei.

16 afișări
Imaginea articolului Chavez acuză SUA că profită de situaţia din Haiti pentru a ocupa insula

Chavez acuză SUA că profită de situaţia din Haiti pentru a ocupa insula (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"De ce să trimită 3.000 de militari ca şi cum ar pleca la război?", se întreabă liderul socialist, care denunţă frecvent "imperialismul" american.

"Se pare că vor să profite de tragedie pentru a ocupa militar Haiti", adaugă Chavez.

Declaraţiile liderului venezuelan intervin după cele ale aliatului nicaraguan Daniel Ortega, care criticase, la rândul său, trimiterea a 10.000 de militari americani pe insula din Marea Caraibelor.

"Ceea ce se întâmplă în Haiti mă îngrijorează foarte mult, pentru că se profită de o dramă pentru a fi trimise trupe care deja au preluat controlul aeroportului", afirma Ortega.

Hugo Chavez a anunţat şi trimiterea unei nave cu 225.000 de barili de carburant spre Haiti, prin Republica Dominicană.

"Poporul haitian trebuie să ştie că noi îi trimitem combustibilul de care are nevoie", a declarat Chavez.

Ministrul venezuelan de Externe, Nicolas Maduro, a declarat că "5.675 de tone de alimente vor fi trimise la bordul unei nave a ALBA (Alianţa boliviană a Americilor) şi a altor două nave venezuelane, cu destinaţia Haiti".

Maduro a făcut aceste declaraţii pe aeroportul din Caracas, de unde a plecat al treilea avion venezuelan încărcat cu 14 tone de ajutor umanitar. De asemenea, potrivit lui Maduro, Guvernul rus a pus la dispoziţia Venezuelei două avioane cargo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici