Cheltuieli inutile şi "probleme" legate de subcontractorii din Irak şi Afganistan - raport

Comisia pentru contracte militare pe timp de război a publicat miercuri un raport de etapă care a pus în evidenţă cheltuieli inutile şi "probleme" în contractele subcontractorilor care au legătură cu prezenţa armatei americane în Irak şi Afganistan.

31 afișări
Imaginea articolului Cheltuieli inutile şi "probleme" legate de subcontractorii din Irak şi Afganistan - raport

Cheltuieli inutile şi "probleme" legate de subcontractorii din Irak şi Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această comisie a fost înfiinţată de Congres în 2008 după modelul comisiei Truman, care anchetase cheltuielile americane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Membrii comisiei, mai mulţi experţi numiţi de oficiali ai celor două partide din Congres, au prezentat marţi în faţa membrilor Camerei Reprezentanţilor primul lor raport, un document de peste 100 de pagini intitulat "Cu ce cost? Subcontractarea în Irak şi Afganistan".

Printre cheltuielile inutile descoperite de comisie figurează în special construcţia unei cantine pentru baza militară americană Camp Delta, din sud-estul Bagdadului, pentru suma de peste 30 de milioane de dolari. Însă există deja o cantină la această bază şi construirea acesteia este preconizată pentru decembrie 2009, când trupele americane se vor afla în fază de retragere.

Raportul subliniază de asemenea costul uman "mai puţin cunoscut" al subcontractării: 1.360 de angajaţi de la întreprinderi de subcontractare au murit în Irak şi Afganistan de la începutul intervenţiilor americane care, subliniază documentul, s-au soldat cu 4.973 de morţi în rândul militarilor americani şi cel puţin 13 în rândul civililor angajaţi pentru Departamentul Apărării.

Comisia prezintă de asemenea anumite "probleme", în special în domeniul securităţii. Acest sector a fost deja marcat de cazul Blackwater, o societate a cărei imagine a fost grav afectată în urma unui schimb de focuri în 2007 care provocase moartea a 17 persoane la Bagdad.

Astfel, documentul subliniază că biroul însărcinat cu supervizarea sectorului de securitate şi a folosirii gărzilor armate în Afganistan se află în responsabilitatea societăţii private Aegis şi nu a militarilor americani, aşa cum este cazul în Irak.

Această situaţie ar putea duce la "un conflict de interese", potrivit declaraţiilor lui Michael Thibault şi Christopher Shays, cei doi preşedinţi ai comisiei, dacă Aegis va trimite în Afganistan propriile sale gărzi armate.

Peste 240.000 de persoane sunt angajate de aproximativ 1.200 de subcontractanţi pentru susţinerea trupelor americane (logistică, securitate, reconstrucţie) în Irak şi Afganistan.

Raportul final al comisiei este aşteptat în iulie 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici