Chen Guangcheng: Sunt în mare pericol în China

Militantul pentru drepturile civice Chen Guangcheng a declarat vineri că este "în mare pericol" şi "într-o situaţie critică" în China şi a reiterat dorinţa sa de a părăsi ţara.

435 afișări
Imaginea articolului Chen Guangcheng: Sunt în mare pericol în China

Chen Guangcheng (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt în mare pericol", a declarat Chen, care şi-a exprimat speranţa că "Guvernul (chinez) va onora angajamentele dintre China şi Statele Unite pentru garantarea drepturilor (sale) de cetăţean".

Avocatul orb, aflat în prezent la spitalul Chaoyang din Beijing, a precizat că a primit vizita unui oficial guvernamental.

"Nu era un funcţionar din Justiţie, ci de la Biroul de reclamaţii", a afirmat el, referindu-se la administraţia care primeşte reclamaţii din partea cetăţenilor obişnuiţi.

"Nu ajută la nimic să vorbesc despre asta, dar situaţia mea este foarte, foarte critică", a apreciat el, adăugând că autorităţile "nu lasă să intre membri ai ambasadei" Statelor Unite la spital pentru a-l vizita.

"Soţia mea a ieşit în această dimineaţă, dar a fost urmărită şi filmată. Cred că sunt probleme mari" pentru că "nu pot întâlni responsabili ai ambasadei Statelor Unite, Nu i-am mai întâlnit de alaltăieri (miercuri), a mai spus Chen Guangcheng.

Campion al luptei împotriva avorturilor forţate, avocatul autodidact s-a refugiat la ambasada SUA săptămâna trecută, după ce a evadat din arestul la domiciliu.

El a părăsit ambasada miercuri, după ce a primit asigurări pentru securitatea sa şi a apropiaţilor săi în China. Dar după revederea soţiei şi a prietenilor, Chen a anunţat că vrea să părăsească ţara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici