Chile, afectat în continuare de puternice replici seismice - VIDEO

Transportarea ajutoarelor s-a îmbunătăţit joi către regiunile sinistrate din Chile, afectate în continuare de replici seismice care au provocat o scurtă alertă de tsunami, la cinci zile de la un seism urmat de tsunami şi soldat cu moartea a peste 800 de persoane.

75 afișări
Imaginea articolului Chile, afectat în continuare de puternice replici seismice - VIDEO

Chile, afectat în continuare de puternice replici seismice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Opt oraşe, totalizând peste un milion de locuitori, din regiunea de centru-sud a ţării, au fost supuse pentru încă o noapte interdicţiilor de circulaţie, aceasta fiind a patra zi consecutivă pentru Conception, al doilea oraş ca mărime din Chile. Mii de persoane au fost nevoite să doarmă sub cerul liber deoarece jumătate de milion de locuinţe au fost distruse de seism.

Peste 8.100 de tone de alimente şi produse de primă necesitate au fost distribuite, a declarat adjunctul ministrului de Interne, Patricio Rosende, cu ocazia prezentării unui bilanţ miercuri seară. Două sute de mii de raţii cu mâncare caldă au fost livrate.

Alte 900 de tone urmează să fie furnizate joi pe cale aeriană şi maritimă deoarece numeroase drumuri au fost afectate.

Miercuri, două replici cu o magnitudine de 5,9 şi 6 grade s-au resimţit pe litoral, generând panică în mai multe staţiuni balneare, devastate sâmbătă de un tsunami generat de seism.

Locuitorii alertaţi de sirene şi portavoci au început să fugă panicaţi pentru a se refugia. Alerta a fost ridicată după mai puţin de jumătate de oră.

"Am văzut militari fugind, toată lumea fugea spre ieşirea din sat. Chiar şi soldaţilor le era frică", a declarat un voluntar care distribuie ajutoare.

În capitala statului Chile, Santiago, unde seismul a provocat moartea a 38 de persoane, au fost resimţite două replici puternice în cursul serii.

Autorităţile, bazându-se pe cei 14.000 de militari trimişi în ultimele zile, au recăpătat treptat controlul regiunii sinistrate, dominată de tensiune şi în special de furturile din Concepcion.

Interdicţiile de circulaţie au fost menţinute, inclusiv în districtul Nuble, deşi "ordinea şi securitatea publică au revenit la normalitate", a afirmat Patricio Rosende.

În zonele izolate în urma seismului, au fost distribuite ajutoare, precum şi în Constitucion, o staţiune balneară de 60.000 de locuitori, dintre care o treime au rămas fără locuinţe din cauza tsunami-ului.

"Şapte mii de raţii au ajuns ieri (miercuri), astăzi (joi) 14.000 şi începând de joi sper 20.000 pe zi", a declarat un fost ministru pentru drepturile femeilor, Laura Albornoz, care coordonează furnizarea ajutoarelor.

Supermarketurile au fost deschise sub supraveghere militară.

În Constitucion, Dichato, Pelluhue, Penco, Talcahuano, staţiuni balneare devastate de pe litoral, căutarea sutelor de dispăruţi continuă, în pofida mirosului omniprezent de cadavre, confirmând astfel că valul seismic de sâmbătă a provocat moartea mai multor persoane decât cutremurul de magnitudine 8,8.

La morga din Constitucion, s-a întocmit o listă cu 70 de morţi, un bilanţ care creşte în fiecare oră. Un oficial municipal a evocat cel puţin 300 de dispăruţi în această zonă.

"Cifra de 600 de morţi în regiunea (de coastă Maule) ar putea fi depăşită, ajungând la 1.000", a afirmat generalul Bosco Pesse, comandantul militar al zonei.

În faţa acestui bilanţ în continuă creştere, "eroarea de avertizare" privind riscul producerii unui tsunami, recunoscută încă de duminică de autorităţile militare, a redevenit un subiect de dispută între preşedintele Michelle Bachelet, Marină şi Biroul naţional pentru situaţii de urgenţă(Onemi).

Marina a recunoscut că a transmis prin intermediul serviciului său de hidrografie şi oceanografie (SHOA) o informaţie "neclară" preşedinţiei "pentru a anunţa dacă alerta trebuia menţinută sau anulată", a precizat şeful Statului Major al Marinei, Edmundo Gonzalez.

"A fost o informaţie atât de imprecisă şi de ambiguă încât nu permitea nimănui să ia o decizie", a declarat directorul Onemi, Carmen Fernandez.

"Suntem cu toţii generali după luptă", a spus Bachelet.

În afara pierderilor umane, Bachelet a evocat un bilanţ sumbru referitor la situaţia economică, estimând că sectoare întregi ale economiei au fost "grav afectate" şi demersurile de reconstrucţie a ţării vor fi "gigantice".

"Agricultura, comerţul şi turismul au fost sectoare grav afectate (...) la fel şi minele, industria şi construcţiile", a adăugat ea.

Oficialii din industria vinului din Chile, al cincilea exportator la nivel mondial, au anunţat că producţia pentru anul 2009 va fi diminuată cu 12,5 la sută, dar fără a avea vreun impact asupra exporturilor, în urma seismului care a afectat o regiune în care sunt concentrate 70 la sută din domenii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici