China a arestat zeci de disidenţi care susţin manifestanţiile de la Hong Kong

Autorităţile chineze au arestat peste zece disidenţi şi au interogat alţi aproximativ 60 care şi-au exprimat susţinerea faţă de manifestanţii prodemocraţie de la Hong Kong, au anunţat miercuri asociaţii de apărarea drepturilor omului.

159 afișări
Imaginea articolului China a arestat zeci de disidenţi care susţin manifestanţiile de la Hong Kong

China a arestat zeci de disidenţi care susţin manifestanţiile de la Hong Kong (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Partidul Comunist Chinez (PCC) a înăsprit mai mult ca oricând cenzurarea reţelelor de socializare, cu scopul de a-i împiedica pe chinezi să se informeze despre fronda care tulbură Hong Kong-ul, care vrea să-şi aleagă Guvernul, în 2017, prin sufragiu universal deplin.

Manifestanţii din oraşul-stat au sfidat miercuri sărbătorile care marchează crearea Chinei comuniste, adunându-se din nou în centrul oraşului, în ceea ce se anunţă a fi cea mai puternică mobilizare de la începutul mişcării de protest.

După confruntările de duminică între manifestanţi şi politişti, "un anumit număr de cetăţeni chinezi sunt victime ale unor represalii", pentru că au exaltat lupta studenţilor din oraş, afirmă China Human Rights Defenders (CHRD).

Potrivit acestui ONG, care a cules mărturii de la activişti din întreaga Chină, cel puţin zece persoane au fost arestate, iar alte câteva zeci au fost ameninţate.

Amnesty International (AI) a anunţat 20 de arestări şi 60 de convocări la interogatoriu.

"Reprimarea activiştilor în China clarifică motivele pentru care atât de mulţi locuitori din Hong Kong se tem de controlul tot mai mare al Beijingului asupra afacerilor oraşului", a declarat William Nee, un specialist în regiunea chineză de la Amnesty, citat într-un comunicat.

ONG-ul a îndemnat autorităţile chineze să "elibereze imediat toate persoanele arestate pentru că şi-au exprimat în mod paşnic susţinerea faţă de manifestanţii din Hong Kong".

Unul dintre activişti, Wang Long, a fost arestat luni la Shenzhen (sud), nu departe de Hong Kong, după ce a postat online mesaje despre manifestaţii, potrivit CHRD.

Wang Long, în vârstă de 25 de ani, care se descrie ca un tânăr "angajat jurist", a ajuns în septembrie în atenţia presei, după ce a atacat în instanţă un operator din domeniul telecomunicaţiilor, căruia i-a reproşat blocarea motorului american de căutare Google.

O activistă din Shanghai, Shen Yanqiu, a postat online fotografii în care apare cu capul ras, în semn de susţinere faţă de manifestanţi, tot potrivit CHRD. Ea a fost arestată marţi şi este "deţinută într-un loc secret".

Un grup de "până la 20 de cetăţeni" a fost ridicat marţi de poliţie la Guangzhou, în provincia Canton (sud), după ce s-a întrunit într-un parc pentru a-şi exprima susţinerea faţă de protestatarii de la Hong Kong, potrivit CHRD.

Cel puţin doi activişti - Huang Minpeng şi Liu Hui - au fost arestaţi şi plasaţi în detenţie, fiind "privaţi de hrană", după care au fost eliberaţi.

Alţi activişti au fost arestaţi la Beijing, Chongqing (sud-vest) şi în provincia Jiangxi (centru).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici