China a lansat o investigaţie împotriva a cinci mari companii de brokeraj

Autorităţile chineze au lansat o nouă investigaţie referitoare la practicile incorecte de pe piaţa financiară, împotriva a cinci mari companii de brokeraj, pe fondul celui mai grav declin al pieţei de capital din aproape două decenii, relatează Financial Times.

185 afișări
Imaginea articolului China a lansat o investigaţie împotriva a cinci mari companii de brokeraj

China a lansat o investigaţie împotriva a cinci mari companii de brokeraj (Foto: Andrei Pungovschi / Mediafax Foto)

Haitong Securities, GF Securities, Huatai Securities şi Founder Securities au confirmat că sunt investigate de Comisia de reglementare a pieţei de capital pentru că nu au verificat identitatea clienţilor, în conformitate cu legea.

Haitong a anunţat că va colabora total cu autoritatea de reglementare şi că activitatea companiei decurge normal.

Într-o investigaţie separată, opt persoane apropiate Citic Securities, cea mai mare companie de brokeraj din China, sunt investigate de poliţie pentru tranzacţii ilegale cu acţiuni, potrivit agenţiei de presă Xinhua, alături de persoane cu legături cu autoritatea de reglementare.

Citic a anunţat că nu a fost informată în legătură cu această investigaţie.

Autoritatea de reglementare a pieţei de capital se află în fruntea eforturilor administraţiei de la Beijing de a opri scăderea dramatică a cotaţiilor acţiunilor.

După ce a atins un maxim al ultimilor şapte ani la jumătatea lunii iunie, indicele bursei din Shanghai a scăzut cu peste 40%, pierzând integral câştigul din acest an.

Banca centrală a redus marţi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, a doua măsură de acest fel din ultimele două luni şi a cincea din noiembrie.

În luna iunie, autorităţile chineze au luat mai multe măsuri pentru descurajarea tranzacţiilor speculative cu acţiuni, între care interzicerea vânzărilor de participaţii deţinute de acţionari şi directori importanţi ai companiilor.

În săptămânile care au urmat acestor decizii, autoritatea de reglementare a lansat investigaţii împotriva a zeci de companii care nu au respectat noile reguli.

Autoritatea a avertizat presa în legătură cu răspândirea de informaţii false, iar în ultimele săptămâni şi-a îndreptat atenţia către tranzacţiile cu frecvenţă ridicată.

La începutul acestui an, autoritatea de reglementare a interzis unor brokeri să deschidă noi conturi pentru tranzacţii pe credit, pe o perioadă de trei luni, în urma unei investigaţii legate de împrumuturi de mare risc.

Tranzacţiile finanţate prin imprumuturi au fost principalul motor al creşterii puternice a pieţei chineze de capital, în ultimul an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici