China acuză un jurnalist de ”pericol pentru siguranţa naţională”

  • Un jurnalist australian reţinut în China de săptămâni întregi este reţinut din motive de securitate naţională
  • Cheng Lei, prezentator pentru China Global Television Network (CGTN), este suspectat de „activitate criminală care pune în pericol securitatea naţională a Chinei”.
635 afișări
Imaginea articolului China acuză un jurnalist de ”pericol pentru siguranţa naţională”

China acuză un jurnalist de ”pericol pentru siguranţa naţională”

Un jurnalist australian reţinut în China de săptămâni întregi este reţinut din motive de securitate naţională, a spus China. Cheng Lei, prezentator pentru China Global Television Network (CGTN), este suspectat de „activitate criminală care pune în pericol securitatea naţională a Chinei”. Ea a fost reţinută din 14 august.

Anunţul vine după ce ultimii doi jurnalişti care lucrează pentru mass-media australiană din China au zburat acasă la Sydney, după o confruntare diplomatică de cinci zile. Bill Birtles al Australian Broadcasting Corporation (ABC) şi Australian Financial Review (AFR) Mike Smith au aterizat marţi la Sydney. Autorităţile chineze i-au interogat pe ambii bărbaţi înainte de plecare. ABC a raportat că Birtles „nu a fost întrebat despre rapoartele sau comportamentul său în China”, ci despre doamna Cheng.

Relaţiile dintre Australia şi China s-au deteriorat în ultimii ani.
 
Au existat acuzaţii de interferenţă chineză în societatea australiană în trecut, dar legăturile s-au înrăutăţit după ce Canberra a susţinut o anchetă internaţională cu privire la originile pandemiei de coronavirus.
 
Clubul de corespondenţi străini din China a declarat luni că un record de 17 jurnalişti străini au fost expulzaţi din ţară în prima jumătate a anului 2020.
 
Ce s-a întâmplat cu Cheng Lei?
 
Cetăţeană australiană cu sediul la Beijing, Cheng Lei este o jurnalistă de afaceri de profil şi respectată pentru canalul de limbă engleză CGTN.
 
În august, ea a dispărut brusc din televiziune şi a întrerupt contactul cu prietenii şi rudele. China a anunţat în cele din urmă că este ţinută sub „supraveghere rezidenţială” într-o locaţie necunoscută.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici