China avertizează asupra abordării SUA în relaţiile bilaterale şi reafirmă poziţia privind Ucraina

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a criticat, vineri, într-o conversaţie cu secretarul de Stat american, Antony Blinken, abordarea Statelor Unite în relaţiile bilaterale şi a reafirmat poziţia Beijingului în problema războiului din Ucraina, pledând pentru respectarea suveranităţii.

1026 afișări
Imaginea articolului China avertizează asupra abordării SUA în relaţiile bilaterale şi reafirmă poziţia privind Ucraina

Statele Unite trebuie să înceteze subminarea dezvoltării Chinei şi să renunţe la "vechea rutină a actelor unilaterale de intimidare", i-a transmis Wang Yi lui Antony Blinken, potrivit agenţiei Reuters.

Ministrul chinez de Externe a cerut respectarea principiilor stabilite de preşedinţii Xi Jinping şi Joseph Biden cu ocazia întâlnirii din noiembrie, de la summitul Grupului G20. Biden a exprimat obiecţii privind "acţiunile coercitive şi din ce în ce mai agresive" ale Beijingului faţă de Taiwan, iar Xi Jinping a atras atenţia că evitarea ingerinţelor SUA în problema Taiwanului reprezintă o "linie roşie".

Acum, Wang Yi a insistat că Beijingul şi Washingtonul trebuie să se concentreze pe transpunerea la nivel practic a consensului celor doi preşedinţi. "Este necesară intensificarea consultărilor asupra principiilor de bază ale relaţiilor China-SUA, promovarea dialogului la toate nivelurile şi soluţionarea problemelor specifice dintre cele două ţări la nivel de grupuri de lucru", a subliniat Wang Yi.

Wang Yi a reafirmat poziţia Chinei în privinţa războiului dintre Rusia şi Ucraina, subliniind, potrivit agenţiei Xinhua, că a pledat permanent pentru pace, pentru negocieri şi pentru respectarea Cartei ONU. China va continua să joace un rol constructiv, în modul ei propriu, pentru soluţionarea crizei, a insistat Wang Yi.

China, care a îmbunătăţit relaţiile cu Rusia în ultimul an, a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat pentru respectarea suveranităţii tuturor ţărilor. China nu a aplicat sancţiunile impuse de Occident Rusiei, dar nici nu a furnizat armament Moscovei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici