China cere Coreei de Nord să SUSPENDE testele nucleare pentru a "dezamorsa CRIZA"/ ONU anunţă "măsuri semnificative" împotriva Phenian-ului

China a cerut Coreeei de Nord să suspende testele nucleare şi lansarea de rachete balistice pentru a "dezamorsa criza apărută la orizont". Pe de altă parte, Consiliul de Securitate al ONU se întruneşte miercuri, cu uşile închise, pentru a analiza ce răspuns se impune după testele balistice nord-coreene de luni.

3837 afișări
Imaginea articolului China cere Coreei de Nord să SUSPENDE testele nucleare pentru a "dezamorsa CRIZA"/ ONU anunţă "măsuri semnificative" împotriva Phenian-ului

China cere Coreei de Nord să SUSPENDE testele de rachete nucleare

Potrivit BBC, ministrul de externe chinez, Wang Yi, a declarat că, pe de altă parte, în acest caz, SUA şi Coreea de Sud ar putea opri manevre militare anuale comune, care în mod constant au înfuriat Coreea de Nord.

"Sugestia Chinei este, drept un prim pas, ca statul nord-coreean să îşi suspende activităţile nucleare şi balistice şi ca Statele Unite şi Coreea de Sud să îşi suspende, de asemenea, exerciţiile militare la scară largă", a spus Wang la o conferinţă de presă, potrivit Reuters.

"Deţinerea de armament nuclear nu va genera securitate, folosirea forţei militare nu va fi o cale de ieşire", a mai spus Wang. "Rămâne o şansă în ceea ce priveşte reluarea discuţiilor, există încă speranţă pentru pace", a adăugat acesta.

O astfel de "suspendare dublă" a activităţilor va permite ambelor părţi să se întoarcă la masa negocierolor, a precizat ministrul chinez de Externe.

Recursul vine după ce Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice în Marea Japoniei, riscând sancţiuni internaţionale.
SUA au reacţionat promt şi s-a început instalarea unui sistem de apărare anti-rachetă în Coreea de Sud.

În intervenţia sa din cadrul reuniunii parlamentare, şeful diplomaţiei chineze a comparat cele două Corei ca fiind "două trenuri accelerate, apropiindu-se în viteză unul de altul, dar niciunul nu este dispus să cedeze".

"Sunt cele două părţi într-adevăr gata pentru o coliziune frontală?", a întrebat oficialul, care a subliniat că o oprire reciprocă a operaţiunilor militare ar fi primul pas spre relaxarea tensiunilor şi redeschiderea negocierilor.

THAAD "nicio ameninţare pentru China"

Trei dintre rachetele nord-coreene au lovit, luni, o zonă economică din Japonia, fapt care i-a determinat pe premierul japonez Shinzo Abe şi presedintele american Donald Trump să afirme că regiunea a intrat "o nouă etapă de ameninţare".

De altfel, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat dur lansarea rachetelor, numind-o "o încălcare gravă a obligaţiilor internaţionale" ale Coreei de Nord, care risca să destabilizeze regiunea.

Consiliul, care urmează să se întrunească miercuri, a avertizat că va "lua în continuare măsuri semnificative" împotriva Coreei de Nord, măsuri care ar putea presupune o nouă rundă de sancţiuni.

Pe de altă parte, Statele Unite au încercat să liniştească la Beijingul în privinţa intalării scutului anti-rachetă în Coreea de Sud.

Potrivit oficialilor, THAAD este proiectat pentru a proteja Coreea de Sud, iar trupele americane se află în zonă tocmai din cauza testărilor şi lansărilor de rachete nord-coreene. 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici