China cere mai multă prudenţă cetăţenilor din Algeria, ameninţaţi de al-Qaida

China a cerut cetăţenilor săi aflaţi în Algeria să fie prudenţi, după ce aripa al-Qaida din Maghreb a ameninţat că îi va ataca pe cetăţenii chinezi din Africa de Nord pentru a-i răzbuna pe musulmanii ucişi în timpul confruntărilor din regiunea Xinjiang.

24 afișări
Imaginea articolului China cere mai multă prudenţă cetăţenilor din Algeria, ameninţaţi de al-Qaida

China cere mai multă prudenţă cetăţenilor din Algeria, ameninţaţi de al-Qaida (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ambasada Chinei în Algeria cere în special companiilor chineze şi angajaţilor acestora să îşi verifice suplimentar securitatea şi să întărească măsurile de securitate", a declarat ambasada, adăugând că va informa imediat "asupra oricărei situaţii de urgenţă"

Ambasada a lansat acest avertisment pe fondul "situaţiei care a urmat evenimentului criminal de la 5 iulie", când a avut loc o revoltă la Urumqi, capitala regiunii din nord-vestul Chinei, care a fost urmată de mai multe zile de violenţe interetnice între uiguri, principala minoritate din Xinjiang, musulmani şi turcofoni, şi chinezii han, etnie majoritară în China.

Potrivit unui raport al unui centru de analiză a riscurilor, Stirling Assynt, cu sediul la Londra, al-Qaida din Maghrebul islamic, AQMI, infiltrată în Algeria, a ameninţat că va ataca interesele chineze în Africa de Nord pentru a-i răzbuna pe musulmanii din Xinjiang.

Cel puţin 50.000 de chinezi trăiesc în Algeria, potrivit aceleiaşi surse.

"Vom urmări îndeaproape situaţia şi vom depune eforturi comune cu statele vizate pentru a lua toate măsurile necesare în vederea asigurării securităţii instituţiilor şi cetăţenilor chinezi în străinătate", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Qin Gang.

Disidenta de origine uigură aflată în exil Rebiya Kadeer a respins orice formă de violenţă în numele drepturilor poporului său.

La 5 iulie, uigurii i-au atacat pe chinezii han în timpul revoltelor soldate cu 184 de morţi, potrivit Beijingului - dintre care trei sferturi de etnie han - şi aproape 1.700 de răniţi.

Potrivit uigurilor disidenţi, revoltele au izbucnit ca urmare a reprimării brutale a unei manifestaţii paşnice a acestora.

Ulterior, chinezii han au ieşit în stradă încercând să se răzbune, în pofida mobilizării a numeroase dispozitive de ordine în oraşul cu 2,3 milioane de locuitori.

În urma acestor evenimente nu a fost dat publicităţii nici un bilanţ al victimelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici