China: Coliziune între două trenuri, soldată cu 70 de morţi

Cel puţin 70 de persoane au fost ucise şi alte 420 rănite în urma coliziunii a două trenuri luni dimineaţă, în estul Chinei, au anunţat autorităţile feroviare, citate de agenţia China Nouă.

37 afișări
Imaginea articolului China: Coliziune între două trenuri, soldată cu 70 de morţi

China: Coliziune între două trenuri, soldată cu 66 de morţi (Imagine: Mediafax Foto)

Catastrofa a fost cauzată de o eroare umană, potrivit primelor rezultate ale anchetei preliminare, citate de China Nouă.

Autorităţile "au înlăturat orice posibilitate de act terorist", a precizat agenţia chineză.

Autorităţile chineze au avertizat în ultimele luni în legătură cu o potenţială ameninţare teroristă înaintea Jocurilor Olimpice din august, în special în regiunea musulmană Xinjiang, în nord-vestul ţării.

Responsabilul regional al companiei feroviare şi un lider local al Partidului Comunist au fost demişi după accident.

Dintre răniţi 51 se află în stare gravă, a anunţat agenţia. Accidentul a provocat rănirea, între alţii, a patru francezi care au fost spitalizaţi cu fracturi, potrivit agenţiei chineze, care citează Biroul pentru Afaceri Externe din provincia Shandong.

Un tren de pasageri care făcea legătura între Beijing şi portul Qingdao, în Shandong, s-a ciocnit de un alt tren după ce a deraiat, în oraşul Zibo, luni dimineaţa, la scurt timp după ora 04.40 (duminică, 23.40 ora României), a anunţat agenţia oficială China Nouă, citând un purtător de cuvânt guvernamental.

Circa zece vagoane ale trenului expres s-au răsturnat, iar 57 de persoane au fost ucise pe loc, potrivit China Nouă.

"Eram pe cale de a adormi când a avut loc accidentul", declară o femeie în vârstă de 38 de ani, care a reuşit să se salveze împreună cu fiica sa în vârstă de 13 ani.

Fotografiile difuzate de site-urile de ştiri chineze arată vagoanele răsturnate, în apropierea cărora stau răniţii înfăşuraţi în pături albe, în timp ce echipele de salvare lucrează intens.

Ministrul chinez al Căilor Ferate, Liu Zhijun, s-a deplasat la locul accidentului pentru a coordona operaţiunile de salvare, a anunţat agenţia China Nouă.

Deşi relativ sigure în China, căile ferate au fost scena mai multor drame în ultimi ani.

În ianuarie, un tren de mare viteză a provocat moartea a 18 muncitori în Shandong, în oraşul Weifang.

Unul dintre accidente, aproape similar, s-a produs în martie 2002, când opt imigranţi care se aflau pe peronul unei gări supraaglomerate din Hunan, în centrul Chinei, au fost aspiraţi de un tren expres care trecea în viteză.

Unul dintre cele mai grave accidente din istoria feroviară chineză, o coliziune a două trenuri în 1997, a provocat moartea a 126 de persoane şi rănirea altor 200, tot în provincia Hunan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici