China dă asigurări SUA că nu va folosi metalele rare drept instrument politic sau economic

China a dat sâmbătă asigurări Statelor Unite că nu va folosi metalele rare, care intră în componenţa produselor de înaltă tehnologie, drept instrument politic sau economic, a declarat un oficial american după o întâlnire a miniştrilor de Externe din cele două ţări, transmite Reuters.

16 afișări
Imaginea articolului China dă asigurări SUA că nu va folosi metalele rare drept instrument politic sau economic

Ministrul chinez de Externe Yang Jeichi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secretarul de stat al SUA Hillary Clinton şi ministrul chinez de Externe Yang Jeichi s-au întâlnit la summitul Asiei de Est de la Hanoi.

Statele Unite au fost deranjate de o decizie a Chinei de a reduce cotele exporturilor de metale rare şi de suspendare a livrărilor către Japonia, cu care se află într-o dispută teritorială referitoare la nişte insule din Marea Chinei.

Oficiali chinezi au declarat recent că nu se vor folosi de faptul că ţara lor livrează peste 90% din metalele rare utilizate pentru lasere, computere şi componente electronice. Preţurile însă au urcat, iar companiile încearcă să găsească surse alternative de aprovizionare.

"Secretarul Clinton a solicitat clarificări privind politica guvernului chinez în domeniul exporturilor de metale rare şi a primit asigurări", a declarat un oficial american.

O a doua sursă a spus că Yang a arătat clar că China nu se va folosi de minerale ca de un instrument politic, economic sau comercial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici