China e în tratative cu Vietnamul pentru modernizarea legăturilor feroviare

China şi Vietnamul lucrează la o variantă de modernizare semnificativă a legăturilor lor feroviare. Discuţiile fac parte din pregătirile pentru o posibilă vizită la Hanoi, în următoarele săptămâni, a preşedintelui chinez Xi Jinping, arată Reuters.

140 afișări
Imaginea articolului China e în tratative cu Vietnamul pentru modernizarea legăturilor feroviare

Potrivit sursei citate, vizita lui Xi Jinping ar confirma rolul tot mai important al Vietnamului în lanţurile de aprovizionare globale, în timp ce marile puteri, inclusiv Statele Unite, se luptă pentru a câştiga influenţă în această ţară. Oficialii chinezi au subliniat importanţa stimulării conectivităţii infrastructurii cu vecinul lor din sud.

Linia ferată care ar urma să fie modernizată traversează zona centrală a Vietnamului, unde se află aşa-numitele ”pământuri rare”, bogate în minerale, şi ajunge la cel mai important port din nordul ţării, au declarat înalţi oficiali şi diplomaţi.

Vietnamul are conexiuni feroviare cu China, dar sistemul este vechi şi are o capacitate limitată pe partea vietnameză. De asemenea, cele două sisteme nu sunt interoperabile în acest moment, ceea ce înseamnă că trenurile trebuie să se oprească la graniţă, unde pasagerii şi mărfurile sunt transferate către serviciile interne.

Experţii chinezi şi vietnamezi din industria pământurilor rare au discutat săptămâna trecută despre o cooperare mai strânsă în ceea ce priveşte prelucrarea mineralelor, potrivit presei de stat vietnameze. Nu este clar cât de mult ar contribui China la modernizarea căii ferate din Vietnam şi dacă Hanoi ar accepta o finanţare considerabilă din partea Beijingului în acest sens.

O legătură feroviară consolidată ar putea stimula exporturile vietnameze către China, în principal de produse agricole, turismul chinezesc în nordul Vietnamului şi să integreze şi mai mult industriile de producţie ale celor două ţări, pe care experţii le consideră deja simbiotice, fabricile din Vietnam asamblând în mare parte componente produse în China.

China este cel mai mare partener comercial al Vietnamului şi, până acum, în acest an, este şi principalul investitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici