China exprimă preocupări privind intensificarea activităţilor NATO în Asia

Administraţia Chinei a exprimat preocupări, joi, în legătură cu intensificarea activităţilor Alianţei Nord-Atlantice în Asia, în contextul în care NATO examinează posibilitatea deschiderii unei reprezentanţe diplomatice în Japonia, pentru facilitarea parteneriatelor de securitate.

3456 afișări
Imaginea articolului China exprimă preocupări privind intensificarea activităţilor NATO în Asia

Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să deschidă un oficiu de legături diplomatice în capitala Japoniei, Tokyo, prima reprezentanţă în Asia, pentru facilitarea discuţiilor cu parteneri de securitate, inclusiv cu Australia, Coreea de Sud şi Noua Zeelandă, în contextul provocărilor geopolitice generate de China şi Rusia, au declarat oficiali japonezi şi NATO, citaţi de agenţia Nikkei Asia.

Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO, a afirmat, potrivit agenţiei Reuters, că nu poate oferi detalii despre activităţi deliberative ale naţiunilor NATO. "Alianţa Nord-Atlantică are oficii şi aranjamente de legături diplomatice cu un număr de organizaţii internaţionale şi state partenere, iar statele aliate evaluează constant acele aranjamente de legături diplomatice pentru a se asigura că servesc în cel mai bun mod atât nevoile NATO, cât şi pe cele ale partenerilor", a declarat Oana Lungescu, precizând că NATO are un parteneriat apropiat cu Japonia, care continuă să fie dezvoltat.

"Cooperarea practică include o gamă largă de domenii, inclusiv apărarea cibernetică, securitatea maritimă, asistenţa umanitară şi în cazul dezastrelor, neproliferarea, ştiinţa, tehnologia şi securitatea oamenilor", a subliniat Oana Lungescu.

Însă iniţiativa NATO a atras criticile Chinei. Asia este "o zonă promiţătoare pentru cooperare şi dezvoltare, nu ar trebui să devină o arenă de lupte geopolitice", a declarat Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

"Expansiunea continuă a NATO spre est, în zona Asia-Pacific, interferenţele în afacerile regionale, tentativele de distrugere a păcii şi stabilităţii regionale, precum şi impulsionarea unei confruntări între blocuri militare necesită vigilenţă sporită din partea naţiunilor din regiune", a atras atenţia Mao Ning.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici