China impune sancţiuni firmelor Lockheed Martin şi Raytheon din cauza vânzărilor de arme în Taiwan

China a inclus joi Lockheed Martin Corp şi Raytheon Technologies Corp pe o "listă de entităţi nesigure" din cauza vânzărilor de arme către Taiwan, interzicându-le importurile şi exporturile legate de China, relatează Reuters.

5792 afișări
Imaginea articolului China impune sancţiuni firmelor Lockheed Martin şi Raytheon din cauza vânzărilor de arme în Taiwan

Măsurile vin pe fondul unor tensiuni sporite după ce armata americană a doborât ceea ce spune că ar fi fost un balon spion chinez şi la o zi după ce Beijingul a avertizat cu privire la "contramăsuri împotriva entităţilor americane relevante care subminează suveranitatea şi securitatea Chinei".

Lockheed Martin şi Raytheon Missile and Defense Corporation, o filială a Raytheon Technologies, nu au voie să "se angajeze în activităţi de import şi export legate de China", a precizat Ministerul chinez al Comerţului într-o declaraţie.

Niciuna dintre cele două companii nu vinde produse de apărare în China. Raytheon a refuzat să comenteze. Lockheed nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii.

De asemenea, Beijingul a interzis firmelor să mai investească în China, a interzis conducerii superioare să intre în ţară, a anulat permisele de şedere pentru orice membru al personalului din China şi a impus amenzi care reprezintă dublul sumelor contractate pentru vânzările de arme către Taiwan.

În februarie anul trecut, China a sancţionat cele două firme pentru o vânzare de arme în valoare de 100 de milioane de dolari către Taiwan, insulă pe care Beijingul o consideră provincie separatistă.

Cu cel puţin două ocazii anterioare, China a anunţat sancţiuni împotriva Lockheed şi Raytheon, în 2019 şi 2020, deşi Beijingul nu a explicat ce presupuneau aceste sancţiuni sau cum au fost aplicate.

Statele Unite nu vând arme Chinei. Cu toate acestea, Statele Unite sunt obligate prin Legea privind relaţiile cu Taiwanul din 1979 să furnizeze Taiwanului mijloacele de a se apăra, iar vânzările de arme americane atrag întotdeauna furia Chinei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici