China, Japonia şi Coreea de Sud pregătesc un summit al liderilor „în viitorul apropiat”

Liderii Chinei, Japoniei şi Coreei de Sud pregătesc un summit al liderilor „în viitorul apropiat”, legat de tensiunile alianţei cu SUA şi de problemele create de Coreea de Nord în zonă, scrie, luni, The Guardian.

3718 afișări
Imaginea articolului China, Japonia şi Coreea de Sud pregătesc un summit al liderilor „în viitorul apropiat”

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Xi Jinping se va întâlni cu Fumio Kishida şi Yoon Suk-yeol „în viitorul apropiat”, posibil anul viitor, în cea mai recentă încercare de a atenua tensiunile regionale accentuate de programul de înarmare al Coreei de Nord şi de prezenţa militară americană tot mai vizibilă.

În timpul unei reuniuni care a avut loc duminică în oraşul portuar sud-coreean Busan, miniştrii de externe ai celor trei ţări asiatice au convenit să intensifice cooperarea în domenii-cheie, inclusiv în domeniul securităţii, şi să pună bazele pentru ceea ce ar fi primul summit al liderilor din ultimii patru ani.

Reuniunea trilaterală din weekend, prima între miniştrii de externe ai vecinilor din 2019, a avut loc la scurt timp după ce preşedinţii Xi Jinping şi Joe Biden s-au întâlnit la summitul Apec din California.

Summitul asiatic, ale cărui pregătiri au început în septembrie, în timpul discuţiilor dintre miniştrii adjuncţi de externe ai ţărilor, este în parte conceput pentru a aborda preocupările chineze privind legăturile de securitate mai strânse dintre Japonia, Coreea de Sud şi SUA.

Deşi nu este de aşteptat să aibă loc în acest an, întâlnirea dintre Xi al Chinei, preşedintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, şi premierul japonez, Fumio Kishida, este aşteptată „în viitorul apropiat”, potrivit consilierului pentru securitate naţională al Coreei de Sud, Cho Tae-yong.

„Cei trei miniştri au reafirmat că organizarea summitului va avea loc la cel mai convenabil moment pentru fiecare parte”, a declarat ministrul sud-coreean de externe, Park Jin. „Am convenit să accelerăm pregătirile necesare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici