China: O întâlnire a lui Sarkozy cu Dalai Lama ar afecta relaţiile bilaterale

O întâlnire a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy cu Dalai Lama, aşteptat în Franţa la sfârşitul lunii august, ar avea "consecinţe grave" asupra relaţiilor cu China, care încep să se amelioreze, a avertizat marţi ambasadorul chinez la Paris, Kong Quan, citat de AFP.

12 afișări
Imaginea articolului China: O întâlnire a lui Sarkozy cu Dalai Lama ar afecta relaţiile bilaterale

China: O întâlnire a lui Sarkozy cu Dalai Lama ar afecta relaţiile bilaterale

În cursul unei conferinţe de presă, Kong a subliniat că este "extrem de importantă" întrevederea pe care Sarkozy o va avea miercuri cu omologul chinez Hu Jintao cu ocazia summitului G8 din Japonia.

"După istoricul relaţiilor, este necesar ca liderii noştri să discute. Va fi o ocazie pentru un schimb de idei în scopul sporirii cooperării şi ajungerii la o mai bună înţelegere între ţările noastre", a declarat ambasadorul chinez.

Potrivit diplomatului, Franţa şi China au avut relaţii tensionate după trecerea flăcării olimpice prin Paris, "dar atmosfera începe să se amelioreze".

Dar, avertizează diplomatul, relaţiile bilaterale se vor deteriora din nou dacă Nicolas Sarkozy se va întâlni cu Dalai Lama în timpul vizitei pe care liderul tibetan o va efectua în Franţa în 12-13 august.

"Dacă o asemenea întâlnire va avea loc, vor fi consecinţe grave, deoarece ar intra în contradicţie cu principiul neamestecului în afacerile interne", a declarat ambasadorul.

"Dalai Lama nu este doar un lider religios, ci şi susţinătorul activităţilor separatiste şi liderul unui guvern în exil", avertizează diplomatul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici