China oferă tot mai puţine informaţii în privinţa economiei. Conferinţa de presă anuală a premierului, anulată pentru prima dată din 1993

Premierul Chinei, Li Qiang, nu va susţine o conferinţă de presă după încheierea reuniunii parlamentare anuale din acest an, a declarat luni un oficial, punând capăt unei tradiţii de trei decenii.

370 afișări
Imaginea articolului China oferă tot mai puţine informaţii în privinţa economiei. Conferinţa de presă anuală a premierului, anulată pentru prima dată din 1993

Li Qiang va deveni primul premier chinez din ultimele trei decenii care nu va ţine o conferinţă de presă la reuniunile parlamentare anuale, în timp ce preşedintele Xi Jinping îşi consolidează controlul asupra celei de-a doua economii a lumii.

Al doilea oficial al ţării nu va răspunde la întrebări la încheierea Congresului Naţional al Poporului pentru restul mandatului său de cinci ani, cu excepţia unor "circumstanţe speciale", a declarat purtătorul de cuvânt oficial Lou Qinjian, în cadrul unei conferinţe de presă la Beijing, informează Bloomberg.

Conferinţa de presă anuală a premierului în exerciţiu este în vigoare cel puţin din 1993. Eliminarea unuia dintre puţinele evenimente din calendarul politic al Chinei în care un lider poate interacţiona cu publicul vine într-un moment în care Partidul Comunist aflat la putere se confruntă cu o analiză privind restricţionarea accesului la informaţii.

China a încetat să mai publice unele date economice cheie pentru o parte din anul trecut, cum ar fi rata şomajului în rândul tinerilor, pe atunci în creştere, în timp ce Xi Jinping a amânat în mod misterios o reuniune privind reformele pe termen lung, aşteptată în toamna anului trecut.

Opacitatea crescândă vine în contextul în care Beijingul încearcă să stimuleze încrederea într-o economie care se confruntă cu o criză imobiliară şi tensiuni geopolitice cu SUA. Investiţiile străine directe s-au prăbuşit la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani în 2023, în timp ce acţiunile din China continentală şi Hong Kong au pierdut 7 trilioane de dolari în timpul unei prăbuşiri a pieţei, în ciuda promisiunilor oficiale de a atrage capitalul străin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici