China şi Rusia se opun instalării unui sistem antirachetă american în Coreea de Sud

China şi Rusia şi-au exprimat opoziţia faţă de intenţia Statelor Unite de a instala un nou sistem antirachetă în Coreea de Sud, pentru contracararea ameninţărilor balistice nord-coreene, relatează Reuters online.

3635 afișări
Imaginea articolului China şi Rusia se opun instalării unui sistem antirachetă american în Coreea de Sud

China şi Rusia se opun instalării unui sistem antirachetă american în Coreea de Sud (Imagine Cosmin Deaconescu / Mediafax Foto)

În cadrul unei conferinţe comune cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Wang Yi, responsabilul chinez cu politica externă, a declarat că Statele Unite ar trebui să respecte "îngrijorările legitime" ale Chinei şi Rusiei cu privire la noul sistem antibalistic.

"Dacă va fi instalat, va avea un impact direct asupra strategiilor de securitate ale Chinei şi Rusiei," a mai afirmat Wang.

Ministrul rus a comentat că acţiunile Coreei de Nord nu ar trebui folosite drepte scuze pentru măsuri care ar tensiona situaţia, în special instalarea unui sistem antirachetă.

Statele Unite şi Coreea de Sud au început discuţiile cu privire la posibilitatea instalării unui nou sistem antibalistic în ţara est-asiatică, după ce, pe 6 ianuarie, Coreea de Nord a efectuat cel de-al patrulea test nuclear, urmat de lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune pe 7 februarie.

Coreea de Nord a efectuat, joi dimineaţa, două teste cu rachete balistice cu rază medie de acţiune, însă acestea s-a prăbuşit la scurt timp după lansare, potrivit oficialilor americani.

Joi, preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că Beijingul nu va permite izbucnirea războiului sau haosului în Peninsula Coreeană.

Coreea de Nord şi Coreea de Sud se află încă în stare de război, după ce conflictul desfăşurat în perioada 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu, şi nu cu un tratat de pace.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici