China vrea să legalizeze detenţia secretă. Ce spun organizaţiile de apărare a drepturilor omului

China intenţionează să modifice Codul Penal pentru a permite detenţia la domiciliu într-un loc secret, o propunere denunţată sâmbătă de apărătorii drepturilor omului.

271 afișări
Imaginea articolului China vrea să legalizeze detenţia secretă. Ce spun organizaţiile de apărare a drepturilor omului

China vrea să legalizeze detenţia secretă (Imagine: Mediafax Foto)

O astfel de lege, apreciază organizaţiile de apărare a drepturilor omului, ar legaliza "dispariţiile" opozanţilor regimului.

Textul propune autorizarea poliţiei, cu acordul unui procuror, de a utiliza această formă de detenţie în afacerile privind securitatea naţională, terorismul şi afacerile importante de corupţie, în cazul în care rezidenţa supravegheată la domiciliu riscă să prejudicieze ancheta.

Rudele nu ar fi informate de locul de detenţie dacă acest lucru ar putea prejudicia ancheta.

"Dacă această propunere este adoptată, va însemna legalizarea dispariţiilor care au devenit din ce în ce mai frecvente în ultima vreme", a declarat pentru AFP Joshua Rosenzweig, un oficial din cadrul asociaţiei Dui Hua, cu sediul la Hong Kong.

Zeci de avocaţi şi disidenţi au fost arestaţi sau au "dispărut" în ultimele luni în China, între care artistul Ai Weiwei, într-o campanie de reprimare a disidenţei lansate după apelurile pe Internet la manifestaţii ca cele care afectează lumea arabă.

Ai Weiwei a fost eliberat în iunie, după ce a petrecut trei luni într-un loc secret.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici