Chinezii spionează pe cinci continente: balonul Beijingului face parte dintr-o flotă care acoperă întreaga lume

Statele Unite consideră că balonul de supraveghere chinez care a fost doborât deasupra teritoriului său face parte dintr-o flotă mai largă care s-a răspândit pe cinci continente, scrie BBC.

4669 afișări
Imaginea articolului Chinezii spionează pe cinci continente: balonul Beijingului face parte dintr-o flotă care acoperă întreaga lume

Chinezii spionează pe cinci continente: balonul Beijingului face parte dintr-o flotă care acoperă întreaga lume

"Statele Unite nu au fost singura ţintă a acestui program mai amplu", a declarat secretarul de stat Antony Blinken.

El a adăugat că SUA a împărtăşit informaţiile culese din resturile balonului cu zeci de alte ţări.

China a negat că balonul a fost folosit în scopuri de spionaj şi spune că a fost un dispozitiv meteorologic luat de vânt.

Balonul a fost doborât sâmbătă de un avion de vânătoare deasupra coastei Carolinei de Sud, o acţiune care a declanşat o criză diplomatică şi l-a determinat pe secretarul Blinken să îşi anuleze imediat o călătorie în China - prima întâlnire la nivel înalt dintre SUA şi China în această ţară din ultimii ani.

Citând oficiali anonimi, Washington Post a relatat că SUA consideră că proiectul de baloane de supraveghere era operat din provincia chineză de coastă Hainan şi viza ţări precum Japonia, India, Vietnam, Taiwan şi Filipine.

În cadrul unei conferinţe de presă de miercuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, generalul de brigadă Pat Ryder, a confirmat că SUA crede că baloane similare au operat deasupra Americii de Nord şi de Sud, Asiei de Sud-Est, Asiei de Est şi Europei.

"Am învăţat multe despre aceste baloane şi despre cum să le urmărim", a declarat generalul Ryder. El a precizat că, deşi dispozitivele au fost folosite pentru misiuni de supraveghere, au existat "variaţii" în ceea ce priveşte dimensiunea şi capacităţile lor.

SUA consideră că baloanele au operat deasupra teritoriului american în cel puţin patru ocazii, dar generalul Ryder nu a oferit mai multe detalii cu privire la aceste cazuri.

Washingtonul a informat 40 de ţări aliate cu privire la presupusul program de spionaj la începutul acestei săptămâni, a confirmat un înalt oficial al administraţiei Biden pentru CBS News, partenerul american al BBC.

Navele navale şi ale Gărzii de Coastă şi scafandrii caută în continuare resturi ale balonului. Nu este clar ce informaţii au cules până acum SUA de pe urma rămăşiţelor, deşi experţii spun că resturile ar putea ajuta oficialii să înţeleagă mai bine de ce era capabil balonul şi cum transmitea informaţiile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
china,
balon

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici