Chiril Gaburici, noul premier al Republicii Moldova. Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a semnat decretul de numire

Republica Moldova are un nou Guvern, după ce programul şi Cabinetul prezentate miercuri de noul premier Chiril Gaburici au primit votul a 60 de deputaţi. Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a semnat decretul de numire al Guvernului Gaburici.

1437 afișări
Imaginea articolului Chiril Gaburici, noul premier al Republicii Moldova. Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a semnat decretul de numire

Chiril Gaburici, noul premier al Republicii Moldova

Noul Executiv a primit votul de încredere după ce deputaţii au dezbătut miercuri după-amiaza programul de guvernare prezentat de către Gaburici şi membrii Guvernului său.

În favoarea Guvernului Gaburici au votat deputaţii PDM, PLDM şi PCRM, potrivit presei moldovene.

Fostul premier Iurie Leancă şi Liliana Palihovici nu au votat, potrivit Unimedia.

Din noul Cabinet fac parte 15 miniştri.

Potrivit Constituţiei moldovene, şeful statului numeşte Guvernul ulterior, membrii Executivului urmând să depună jurământul faţa preşedintelui în cel mult trei zile de la votul Parlamentului. Guvernul începe să-şi exercite atribuţiile din ziua învestirii.

Iurie Leancă a declarat după şedinţa Parlamentului că votul reprezintă un pas înapoi în privinţa orientării europene a ţării. "Negocierile au fost dificile. Toate cele trei partide poart vina. Nu cred că PCRM s-a schimbat". "PCRM se răzbună pe partidele care l-au dat jos de la putere", a avertizat fostul premier.

"Nu am votat un guvern minoritar astăzi (miercuri)", a declarat Leancă, exprimându-şi speranţa că "noul Guvern va menţine un curs ascendent".

Liderul liberal-democrat a mai declarat că nu a luat o decizie cu privire la plecarea sa din partid sau nu, anunţând că mai întâi se va consulta cu alegătorii.

Liderul comunist Vladimir Voronin a anunţat în parlament că formaţiunea sa va susţine noul Guvern.

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a semnat decretul de numire al Guvernului Gaburici

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a semnat miercuri decretul de numire a Guvernului Gaburici, imediat după ce noul Executiv a primit votul de încredere în Parlament, relatează agenţia IPN în pagina electronică.

Ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Guvernului Chiril Gaburici în faţa preşedintelui Republicii Moldova urmează să aibă loc miercuri seara la ora locală 19.00 (19.00, ora României), la Palatul Republicii, anunţă preşedinţia într-un comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici