Chiril Gaburici refuză să asigure interimatul la conducerea Guvernului Republicii Moldova

Chiril Gaburici refuză să asigure funcţia de premier interimar al Republicii Moldova, în condiţiile în care Parlamentul de la Chişinău a luat act joi de demisia Guvernului său, relatează site-ul Unimedia.info.

190 afișări
Imaginea articolului Chiril Gaburici refuză să asigure interimatul la conducerea Guvernului Republicii Moldova

Chiril Gaburici (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

"Am informat Preşedintele Republicii Moldova că refuz să asigur interimatul funcţiei pe motivele expuse odată cu demisia şi solicit desemnarea unui Prim-ministru interimar. Am prezentat Domnului Preşedinte demersul în scris în acest sens. În acelaşi timp, nu îmi doresc ca grupuri de interese să speculeze pe marginea deciziilor şi declaraţiilor mele din ultima perioadă, pentru a acumula capital politic şi imagine", a anunţat Gaburici joi, pe pagina sa de Facebook.

"Îmi doresc ca liderii coaliţiei să vadă în demisia mea un start imediat al formării unei majorităţi parlamentare stabile şi a unui nou guvern care să urmeze calea europeană a reformelor pentru Republica Moldova", a adăugat Gaburici.

Purtătorul de cuvânt a preşedintelui Nicolae Timofti, Vlad Ţurcanu, a menţionat că în curând va fi remis un comunicat de presă în care va fi numită persoana care va asigura funcţia de premier interimar.

Tot joi, Parlamentul de la Chişinău a luat act de demisia Executivului, după ce premierul Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia la 12 iunie. Guvernul condus de Chiril Gaburici fusese învestit de Parlament în data de 18 februarie 2015.

Legislaţia moldoveană nu îl poate obliga pe premierul demisionar să exercite o funcţie contrar voinţei sale, acesta putând refuza printr-o scrisoare oficială.

Potrivit legislaţiei, după ce premierul în exerciţiu refuză expres asigurarea interimatului până la numirea noului Guvern, unul dintre cei trei viceprim-miniştri ar putea fi numit de şeful statului premier interimar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici