CIA demarează o anchetă în cazul Petraeus, după cele lansate de FBI şi Pentagon

Investigaţiile se multiplică în urma demisiei directorului CIA David Petraeus, odată cu deschiderea, joi, a unei anchete interne în cadrul puternicei Agenţii Centrale americane de Informaţii, după cele lansate de către FBI şi Pentagon.

153 afișări
Imaginea articolului CIA demarează o anchetă în cazul Petraeus, după cele lansate de FBI şi Pentagon

David Petraeus (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia care a fost condusă timp de 14 luni de fostul general a deschis o anchetă administrativă efectuată de Inspecţia Generală, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al CIA, Preston Golston.

Ancheta este, în opinia sa, doar "exploratorie şi nu presupune niciun rezultat în special". "Ne trecem în mod constant revistă activitatea, iar dacă sunt lecţii de învăţat din acest caz le vom învăţa".

David Petraeus a demisionat la 9 noiembrie, recunoscând o relaţia cu Paula Broadwell, biografa sa cu 20 de ani mai tânără. Un "compotament inacceptabil atât pentru un soţ şi un lider al unei organizaţii ca a noastră", afirma el într-un mesaj adresat adresat angajaţilor Agenţiei.

Fostul general, a cărui carieră a fost distrusă, nu face obiectul unei anchete judiciare. Documente clasificate au fost găsite pe calculatorul Paulei Bradwell, însă nimic nu indică faptul că directorul CIA ar fi cel care le-ar fi furnizat.

David Petraeus a declarat joi că nu i-a dat "niciodată" vreun document confidenţial Paulei Bradwell, potrivit unei jurnaliste CNN.

Ministrul Justiţiei Eric Holder a declarat, de asemenea, că acest caz nu a reprezentat niciodată o "ameninţare la adresa securităţii naţionale", în timp ce preşedintele Barack Obama a subliniat miercuri că nu a văzut "nicio dovadă (...) a faptului că ar fi fost divulgate informaţii secrete care să poată avea consecinţe negative asupra siguranţei naţionale".

Potrivit jurnalistei CNN, fostul director al CIA a mai declarat că demisia sa nu are nicio legătură cu atacurile politice dure pe tema atacului asupra consulatului american comis la Benghazi la 11 septembrie.

Petraeus, care urma să fie audiat vineri de congresmeni, ar urma să spună că a ştiut "aproape imediat" că asaltul are legătură cu organizaţia teroristă Ansar al-Sharia, în pofida unei "confuzii" în contextul în care aproxiamtiv 20 de rapoarte de informaţii il puneau în legătură cu manifestaţii, a declarat joi seara un alt jurnalist CNN, citând o sursă apropiată lui Petraeus.

Ancheta internă CIA urmează altei anchete administrative, a Pentagonului, asupra generalului John Allen.

Comandantul forţelor internaţionale în Afganistan este bănuit că ar fi purtat o corespondenţă electronică "deplasată" confirmând un "flirt" cu o femeie măritată, Jill Kelley. El dezminte orice legătură extraconjugală.

În plan judiciar, poliţişti federali din cadrul FBI sunt cei care efectuează ancheta. Aceasta este centrată asupra Paulei Bradwell şi documentelor clasificate găsite în posesia sa, pe computerul ei personal, în timpul unei percheziţii, luni, în locuinţa sa, în North Carolina (sud-est).

"Nimic din ceea ce s-a găsit nu ne compromite securitatea naţională sau orice altceva la acel nivel", a declarat pentru AFP o sursă apropiată anchetei, sub protecţia anonimatului.

Această anchetă este cea care a declanşat totul. Ea a fost lansată la începutul verii, în urma unei plângeri a doamnei Kelley cu privire la ameninţări anonime pe care le-a primit pe e-mail.

Poliţiştii au descoperit că aceste e-mail-uri au fost trimise de Broadwell, scoţând în mod întâmplător la iveală relaţia ei cu David Petraeus şi corespondenţa dintre John Allen şi Jill Kelley.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici