Cinci activişti ai "primăverii arabe" au primit Premiul Saharov al Parlamentului European

Parlamentul European (PE) a decernat joi prestigiosul său Premiu Saharov pentru Libertatea de Gândire unui număr de cinci activişti ai "primăverii arabe", a anunţat o sursă parlamentară.

68 afișări
Imaginea articolului Cinci activişti ai "primăverii arabe" au primit Premiul Saharov al Parlamentului European

Caricaturistul sirian Ali Farzat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Laureaţii sunt protestatarul tunisian Mohamed Bouazizi, căruia premiul i-a fost decernat postum, activista egipteană Asmaa Mahfouz, disidentul libian Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi, avocata siriană Razan Zeitouneh şi caricaturistul sirian Ali Farzat, a precizat această sursă.

Mohamed Bouazizi, care s-a autoincendiat pe 17 decembrie 2010 la Sidi Bouzid, a murit două săptămâni mai târziu. Gestul său disperat a declanşat o amplă mişcare populară care a condus la îndepărtarea regimului lui Zine El Abidine Ben Ali de la putere.

Asmaa Mahfouz este unul dintre fondatorii "Mişcării tinerilor de la 6 aprilie", cea care a lansat apelul la organizarea unui miting în Piaţa Tahrir din Cairo, unde s-a format mişcarea de protest care a condus la îndepărtarea de la putere a preşedintelui egiptean Hosni Mubarak.

Premiul le-a mai fost acordat lui Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi, în vârstă de 77 de ani, un disident libian care a petrecut 31 de ani în închisoare din cauza opoziţiei sale faţă de regimul lui Muammar Kadhafi, lui Razan Zeitouneh, o avocată în vârstă de 34 de ani ce conduce comitetele care coordonează revolta din Siria, şi lui Ali Farzat, un caricaturist care a fost bătut grav, în august, de forţele siriene de securitate, care i-au rupt mâinile.

Hotărârea a fost luată cu unanimitate de preşedinţii grupurilor politice din Parlament.

Numele laureaţilor urma să fie anunţat oficial joi înainte de prânz de către preşedintele Legislativului, Jerzy Buzek, în faţa deputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg.

Laureaţii vor fi invitaţi să vină să primească premiile într-o ceremonie oficială, în decembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici