Cinci medici, condamnaţi pentru trafic de organe în Kosovo

Un tribunal european a condamnat luni cinci medici la pedepse de până la opt ani de închisoare pentru trafic de organe în Kosovo, un caz ce datează din 2008, ale cărui ramificaţii s-au extins în Europa, America de Nord şi Orientul Mijlociu, a declarat o sursă judiciară.

285 afișări
Imaginea articolului Cinci medici, condamnaţi pentru trafic de organe în Kosovo

Cinci medici, condamnaţi pentru trafic de organe în Kosovo (Imagine: Lucian Muntean/ Arhiva Mediafax Foto)

Pedeapsa cea mai dură a fost pronunţată împotriva urologului Lutfi Dervishi, şi anume opt ani de închisoare. Fiul acestuia, Arban Dervishi, de asemenea medic, a fost condamnat la şapte ani şi trei luni de închisoare.

Alţi trei inculpaţi în acest caz, şi ei medici, au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între un an cu suspendatre şi trei ani cu executare.

Doi dintre inculpaţi, inclusiv Ilir Rrecaj, un fost oficial din cadrul Ministerului kosovar al Sănătăţii, au fost achitaţi în caest proces, deschis în 2011.

În cursul procesului, Rrecaj a recunoscut că în clinică au fost efectuate transplanturi ilegale, dar a negat că a fost implicat.

Toate aceste persoane au fost inculpate pentru "crimă organizată" şi "execitare ilegală a unor activităţi medicale", potrivit actului de acuzare, întocmit de către procurorul european Jonathan Ratel.

Potrivit aceleiaşi surse, peste 30 de prelevări de rinichi şi de transplanturi au fost efectuate ilegal în clinica Medicus, închisă în 2008, după izbucnirea scandalului.

Donatorilor, recrutaţi în Europa sau Asia Centrală, li se promitea, fiecăruia în parte, suma de 15.000 de euro, în timp ce primitorii de organe erau pregătiţi să cheltuiască, fiecare în parte, până la 100.000 de euro pentru o asemenea intervenţie chirurgicală.

Actul de acuzare îl desemnează pe cetăţeanul israelian Moshe Harel drept liderul reţelei de recrutare de donatori şi de primitori de organe, în timp ce pe medicul turc Yusuf Ercin Sonmez îl suspectează că a efectuat grefele de organe, în clinica Medicus.

Cei doi nu se află printre persoanele inculpate în acest proces, deoarece nu au fost puşi la dispoziţia tribunalului european.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici