Cine este Joe Biden, candidatul democrat pentru un nou mandat de vicepreşedinte al SUA

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, care se va confrunta joi în prima şi singura dezbatere cu coechipierul republican al lui Mitt Romney, Paul Ryan, este un personaj important al scenei politice americane, deşi este recunoscut pentru gafele sale.

195 afișări
Imaginea articolului Cine este Joe Biden, candidatul democrat pentru un nou mandat de vicepreşedinte al SUA

Joe Biden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Născut la 20 noiembrie 1942 într-o familie catolică din Scranton (Pennsylvania, est), Joseph R. Biden Jr. a fost ales pentru prima oară senator de Delaware (est) în 1972, la vârsta de 29 de ani. La acea vreme, Barack Obama avea doar 11 ani.

Joe Biden, în vârstă de 65 de ani, este unul dintre veteranii scenei politice americane cu cei 35 de ani de experienţă în Senat.

Începutul carierei sale politice a fost marcat de o dramă. La mai puţin de o lună de la alegerea sa ca senator, cu o săptămână înainte de Crăciun, soţia şi fiica acestuia în vârstă de 13 luni şi-au pierdut viaţa într-un accident rutier. Doar cei doi fii ai săi au supravieţuit.

Cel mai mare dintre aceştia, Beau, în vârstă de 43 de ani, ocupă în prezent funcţia de Procuror general al statului Delaware, şi a fost mobilizat în Irak. Celălalt fiu, Hunter, în vârstă de 42 de ani, este avocat la Washington.

Această dramă familială, precum şi descoperirea unui anevrism cerebral în 1988 i-au întărit caraterul.

Dispunând de intrări în toate marile capitale, acest specialist în politică externă i-a asigurat credibilitatea, în 2008, tânărului candidat Obama în toate aceste probleme sensibile.

Tabăra democrată îl descrie drept un om simplu, care discută cu angajaţii căilor ferate de fiecare dată când ia trenul pentru a merge la Senat, la Washington.

Acest bărbat fermecător şi glumeţ alături de care mulţi americani consideră că ar putea bea o bere ar fi un atu major pentru tabăra democrată dacă nu ar avea un defect irezistibil: predilecţia sa de a face gafe şi declaraţii impulsive pe care aliaţii săi se străduiesc ulterior să le atenueze.

De exemplu, în august, a asigurat că propunerile lui Mitt Romney privind băncile vor fi nişte "lanţuri legate de picioarele americanilor" în cadrul unui discurs în fostul stat sclavagist din Virginia (est). De asemenea, la începutul lunii, el a declarat că clasa de mijloc "a fost devastată de aceşti ultimi patru ani".

Senatorul de Delaware a participat în 1987 la cursa pentru învestitura democrată, însă s-a retras după difuzarea de către rivalul său Michael Dukakis a unei înregistrări video în care plagia, distorsionând, părţi din discursurile liderului laburiştilor britanici, Neil Kinnock.

Joe Biden trăieşte cu cea de-a doua soţie, Jill, cu care are o fiică în vârstă de 27 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici