Cine este Marwan Barghouti, socotit singurul om care poate opri războiul din Gaza

Născut în Cisiordania în urmă cu 64 de ani, este deţinut politic li se afl[ în închisoare de 21 de ani.

4631 afișări
Imaginea articolului Cine este Marwan Barghouti, socotit singurul om care poate opri războiul din Gaza

În timp ce violenţele din Fâşia Gaza nu se opresc şi numărul victimelor creşte înfricoşător pe zi ce trece, soluţia conflictului israeliano-palestinian rămâne un vis. Singurul menţionat de mai multe ori ca av\nd autoritatea de a potoli spiritele este Marwan Barghouti, cunoscut sub numele de „palestinianul Nelson Mandela”.

Născut la Kobar, în Cisiordania, în urmă cu 64 de ani, Barghouti a obţinut două diplome, una în Istorie şi una în Ştiinţe Politice plus un Master în Relaţii Internaţionale. S-a alăturat al-Fatah la o vârstă foarte fragedă. A fost secretar general al partidului din Cisiordania, iar în a doua intifada a fondat brigăzile martirilor al-Aqsa, braţul militant al al-Fatah.

Barghouti este însă un deţinut politic, închis în închisoare timp de 21 de ani şi care a condus (în roluri diferite) primele două Intifade. Prins şi acuzat de crime în scopuri teroriste, el s-a declarat nevinovat şi a refuzat să se apere. pentru că nu recunoaşte „legitimitatea Curţii israeliene”. „Israelul a reuşit să-mi închidă corpul, dar nu mintea şi sufletul”, a declarat el. El nu se defineşte ca un pacifist sau ca un terorist, ci ca „un palestinian de pe stradă”.

O bătălie care l-a costat prima arestare a avut loc la doar 18 ani. În închisoare învaţă ebraica, primul pas în a afla despre duşman. În anii următori devine un lider cult şi carismatic. În 1987 s-a întors la închisoare şi a fost deportat în Iordania. S-a putut întoarce din exil în 1994, abia după semnarea acordurilor de la Oslo, al căror susţinător era. În 2004 a fost condamnat de cinci ori la închisoare pe viaţă, pentru tot atâtea crime şi trei atacuri teroriste.

În sondaje, mai puternic decât Al-Fatah şi Hamas la un loc

De-a lungul timpului au existat multe campanii pentru eliberarea sa şi câţiva exponenţi ai politicii israeliene nu s-au declarat împotriva eliberării sale, inclusiv fostul vicepremier israelian Shimon Peres (chiar dacă promisiunea nu a fost ţinută).

Pentru soţia şi partenerul de luptă a lui Barghouti, Fadwa Ibrahim, „Abu Mazen se amăgeşte crezând că va rămâne la putere în Ramallah şi o va recupera în Gaza, este o iluzie”, deoarece în sondaje, Marwan Barghouti le bate împreună pe Al-Fatah şi pe Hamas.

Potrivit cercetărilor efectuate înainte de 7 octombrie de către institutul palestinian Arab Barometer, Barghouti este cel mai respectat lider dintre palestinienii din Gaza şi Cisiordania. Dacă ar merge la vot, ar primi 32% din preferinţe, adică voturile combinate ale liderului Hamas, Ismail Haniyeh (24%), şi ale preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas (12%).

Soţia şi avocatul său, Fadwa, nu a renunţat niciodată şi în ultimele săptămâni a organizat o serie de întâlniri pentru a crea o reţea internaţională de sprijin care să-l facă pe Barghouti federatorul şi succesorul lui Abu Mazen, preşedintele statului palestinian.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici