Cine este Viktor Medvedciuk, „prietenul lui Putin” capturat la Kiev

Oligarhul ucrainean, foarte apropiat de Putin (care este naşul fiicei sale), scăpase din arestul la domiciliu la începutul invaziei, dar Zelenski l-a acuzat de „înalta trădare”, fapt care a provocat mânia Moscovei.

1171 afișări
Imaginea articolului Cine este Viktor Medvedciuk, „prietenul lui Putin” capturat la Kiev

Cine este Viktor Medvediuk, „prietenul lui Putin” capturat la Kiev şi de ce arestarea poate fi este decisivă pentru război

Vladimir Putin nu a ascuns niciodată legătura sa personală cu Viktor Medvedciuk, care a fost arestat ieri după-amiază la ordinul preşedintelui Volodimir Zelenski.

Când guvernul de la Kiev a început să-l vizeze pe oligarhul ucrainean, în iarna lui 2021, închizându-i posturile TV şi confiscându-i bunurile, inclusiv o conductă care transporta petrol din Rusia către Europa, Kremlinul a anunţat imediat trimiterea a 3.000 de paraşutişti la graniţă „pentru mari exerciţii”, un preludiu al strângerii progresive a trupelor care avea să ducă ulterior la invazia din 24 februarie.

Preşedintele rus este naşul fiicei sale Darina, născută în 2004. Cei doi petrec vacanţele împreună, în fiecare an, la Soci, unde au fost adesea văzuţi aşezaţi unul lângă altul la Marele Premiu local de Formula 1.

Zelenski a propus un schimb pentru Moscova: predarea oligarhului în schimbul eliberării prizonierilor din armata de la Kiev.

Medvedciuk a fost liderul principalului partid de opoziţie ucraineană, mereu pe poziţii pro-ruse. În decembrie 2020, când popularitatea actualului preşedinte în rândul populaţiei nu era cu siguranţă ca astăzi, „For Life” al său depăşise coaliţia de sondaje de guvernământ datorită propagandei celor 3 canale naţionale.

„Prinţul întunericului”

Trei luni mai târziu, magnatul a fost plasat în arest la domiciliu, din care scăpase în primele zile ale invaziei.

La Kiev l-au numit „Prinţul întunericului”, poreclă care indica tendinţa lui de a se mişca în umbră. Tatăl său, Volodimir, a evitat înrolarea în Armata Roşie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial din cauza unei probleme de sănătate, iar munca sa pentru administraţia germană în timpul ocupaţiei naziste a Ucrainei l-a costat 4 ani în gulag din Siberia.

Viktor, în vârstă de 68 de ani, este un avocat care şi-a făcut un nume în administraţia sovietică de atunci apărând dizidenţii sovietici ca să spunem aşa. Poetul Yuri Litvin, înainte de a muri în închisoare, l-a acuzat de pasivitate. Şi nu a fost singurul care a făcut astfel de acuzaţii.

Medvedciuk ajunge la Putin prin ceea cel care, mai târziu, avea să devină succesorul său, Dmitri Medvedev. Averea lui s-a născut în acea perioadă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici