Ciocniri în zona moscheei Al-Aqsa, încăierări pe străzi în timpul unui marş din Ierusalim

  • Mii de naţionalişti israelieni care fluturau steaguri au mărşăluit duminică prin cartierul musulman din Oraşul Vechi al Ierusalimului, într-o paradă care a provocat o profundă dezbinare.
  • Au fost avertizări că s-ar putea reaprinde conflictul cu Israelul, relatează Reuters.
474 afișări
Imaginea articolului Ciocniri în zona moscheei Al-Aqsa, încăierări pe străzi în timpul unui marş din Ierusalim

Sursa foto: AP

Anterior, poliţia a tras cu grenade paralizante asupra palestinienilor care au aruncat cu pietre în incinta moscheii Al-Aqsa, în timp ce un număr record de evrei au vizitat locul sfânt, unii dintre ei părând să se roage, sfidând o interdicţie de lungă durată.

Procesiunea anuală de la Ierusalim sărbătoreşte cucerirea de către Israel a Oraşului Vechi în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu şi atrage mii de participanţi care aplaudă şi cântă pe străzile înguste şi de piatră.

„Moarte arabilor", au strigat unii tineri în timp ce intrau pe Poarta Damascului, principala intrare în cartierul musulman al Oraşului Vechi.

Înainte de marş, poliţia a declarat că 2.600 de evrei au vizitat esplanada Al-Aqsa, un număr record pentru o singură zi. Unii dintre vizitatori purtau haine religioase. Câţiva au ridicat steaguri israeliene şi au cântat imnul naţional.

Predicatorul moscheii, şeicul Ikrima Sabri, a denunţat comportamentul lor. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi în moscheea Al-Aqsa nu a mai avut loc din 1967”, a declarat el pentru Reuters, acuzând guvernul că a căutat în mod deliberat să escaladeze tensiunile.

Grupul islamist Hamas, care guvernează Fâşia Gaza, a condamnat, de asemenea, scenele, care au devenit virale pe reţelele de socializare.

„Guvernul Israelului este pe deplin responsabil pentru toate aceste politici nesăbuite şi pentru consecinţele care urmează”, a declarat pentru Reuters Bassem Naim, un înalt oficial Hamas.

În ultimii ani, Hamas s-a prezentat ca un apărător al Ierusalimului musulman. După săptămâni de confruntări, anul trecut, pe tema evacuărilor palestinienilor din oraş, Hamas a tras rachete în Israel în timpul marşului, declanşând un război de 11 zile în care au fost ucişi cel puţin 250 de palestinieni în Gaza şi 13 persoane în Israel.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici