Circa 20 de copii antrenaţi de talibani, salvaţi de armata pakistaneză

Autorităţile pakistaneze au anunţat marţi că au salvat 20 de copii care se numărau între sutele de persoane recrutate şi manipulate de talibani pentru a deveni atentatori sinucigaşi la o tabără secretă de îndoctrinare, scrie The Independent.

19 afișări
Imaginea articolului Circa 20 de copii antrenaţi de talibani, salvaţi de armata pakistaneză

Circa 20 de copii antrenaţi de talibani, salvaţi de armata pakistaneză (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Când i-am interogat pe băieţi, ne-au spus că au fost luaţi ostatici cu forţa de către talibani sau, în anumite cazuri, au fost duşi la taberele de antrenament de prietenii lor", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei detaşate în valea Swat, maiorul Nasir Khan.

Aceştia au ajuns la tabăra talibanilor prin diferite modalităţi. Anumite familii au fost ameninţate cu moartea să-şi ofere copiii "să lupte pentru jihad" în timpul insurecţiei talibanilor din urmă cu doi ani. Unii dintre aceştia fuseseră răpiţi în circumstanţe necunoscute, în vreme ce alţii au fost convinşi de prieteni să se alăture talibanilor.

Potrivit copiilor care au oferit informaţii despre taberele talibanilor, aceştia erau indoctrinaţi ideologic fiindu-le arătate înregistrări video cu masacrele desfăşurate în lumea musulmană, din teritoriile palestiniene, Cecenia şi din Orientul Mijlociu.

"Li se arătau aceste imagini pentru a le alimenta ura faţă de ţările occidentale", a precizat maiorul Khan.

Militanţii talibani le testau ulterior nivelurile de inteligenţă şi capacităţile fizice, înainte de a-i împărţi în categorii separate.

Copiii erau antrenati pentru a deveni informatori care sa patruleze strazile pentru a colecta informatii.

Unii dintre acestia fusesera rapiti in circumstante necunoscute, in vreme ce altii au fost convinsi de prieteni sa se alature talibanilor.

În vreme ce băieţii selectaţi pentru a fi informatori aveau un nivel ridicat de inteligenţă şi spirit de orientare, cei atletici erau aleşi pentru a deveni următoarea generaţie de militanţi talibani, fiind instruiţi cum să planifice atacuri de gherilă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici