Circa 470.000 de morţi în războiul din Siria, în urma conflictelor din zonă. "Decesele indirecte vor fi şi mai multe în viitor"

Circa 470.000 de sirieni au murit în războiul din ţară care durează de aproape cinci ani, iar 45% dintre locuitori şi-au părăsit locuinţele, se arată într-un raport al Centrului Sirian pentru Studii Politice, prezentat de publicaţia The Guardian.

1623 afișări
Imaginea articolului Circa 470.000 de morţi în războiul din Siria, în urma conflictelor din zonă. "Decesele indirecte vor fi şi mai multe în viitor"

Circa 470.000 de morţi în războiul din Siria, în urma conflictelor din zonă. "Decesele indirecte vor fi şi mai multe în viitor" (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

În total, 11,5% dintre locuitorii sirieni au murit sau au fost răniţi în timpul conflictului armat din ţară care a izbucnit în martie 2011. ONU anunţa în urmă cu 18 luni că peste 250.000 de persoane muriseră până la acea vreme în Siria, după care a încetat să mai colecteze date despre situaţia deceselor din ţară.

Potrivit Centrului Sirian pentru Studii Politice, circa 1,9 milioane de persoane au fost rănite în luptele din ţară. Speranţa de viaţă a scăzut de la media de 70 de ani în 2010 la 55,4 în 2015, iar pierderile economice se ridică la valoarea de 225 de miliarde de euro.

Raportul a fost întocmit în contextul în care tot mai multe state au atras atenţia supra situaţiei din oraşul Alep, cel mai mare oraş din Siria, aflat sub asediul forţelor regimului Bashar al-Assad, operaţiune suplimentată de raidurile aeriene efectuate de Rusia şi sprijinul militar din partea Iranului.

Opoziţia siriană solicită oprirea bombardamentelor pentru a salva vieţile a zeci de mii de civili. Crucea Roşie a anunţat miercuri că peste 50.000 de locuitori au părăsit oraşul Alep, îndreptându-se spre nordul ţării, pentru a solicita transporturi de alimente şi apă.

Secretarul american de stat, John Kerry, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vor purta discuţii joi la Munchen în privinţa negocierilor de pace dintre guvernul sirian şi opoziţie, mediate de ONU, după eşecul unei iniţiative anterioare. Potrivit Washington Post, Moscova ar fi propus într-o scrisoare trimisă conducerii de la Washington ca bombardamentele din Siria să fie oprite pe 1 martie pentru a relua negocierile de pace.

Dintre cei 470.000 de oameni care au pierit în cei aproape cinci ani de război din ţară, circa 400.000 dintre aceştia au murit din cauza violenţelor, în timp ce 70.000 din cauza condiţiilor neadecvate de trai, neavând acces la alimente, apă potabilă, servicii medicale, mai ales în zonele aflate sub asediu.

"Folosim metode foarte riguroase de cercetare şi suntem siguri de aceste cifre pe care le-am furnizat", a precizat Rabie Nasser, autorul raportului, pentru The Guardian.

"Decesele indirecte vor fi şi mai multe în viitor, cu toate că ONG-urile şi Naţiunile Unite le ignoră", a completat acesta.

"Suntem de părere că documentării şi estimărilor făcute de ONU în privinţa victimelor războiului le-au lipsit informaţii din cauza lipsei de acces la acestea în timpul crizei", a explicat Nasser.

În termeni statistici, rata de mortalitate a populaţiei siriene a crescut de la 4,4 decese raportate la 1.000 de locuitori la 10,9 în 2015.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a încetat să mai colecteze date despre decesele din Siria de la jumătatea anului 2014, din cauza lipsei de acces la baza de informaţii din zonă şi a lipsei de credibilitate a surselor.

În total, 45% dintre locuitorii sirieni şi-au părăsit locuinţele, 6,36 de milioane la nivel intern, iar peste patru milioane au emigrat din ţară.

Nivelul de sărăcie a crescut până la 85% în 2015.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici