Circa 48 de combatanţi islamişti, ucişi în două atacuri cu rachetă americane în Pakistan

Cel puţin 48 de combatanţi islamişti au fost ucişi miercuri în urma a două atacuri cu rachetă ale avioanelor americane fără pilot asupra adăposturilor talibanilor pakistanezi, aliaţi ai al-Qaida, stabiliţi în regiunile tribale din nord-vestul Pakistanului, potrivit unui nou bilanţ al forţelor de securitate.

17 afișări
Imaginea articolului Circa 48 de combatanţi islamişti, ucişi în două atacuri cu rachetă americane în Pakistan

Circa 48 de combatanţi islamişti, ucişi în două atacuri cu rachetă americane în Pakistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest atac militar, cel de al treilea în două zile, îl viza pe Baitullah Mehsud, liderul Mişcării Talibanilor din Pakistan (Tehrik-e-taliban Pakistan, TTP), aliată a reţelei al-Qaida şi care este suspectată că se adăposteşte în această regiune.

Seara, după un prim bilanţ oficial de "cel puţin 25 de combatanţi islamişti" ucişi în urma unui tir cu rachetă, "numărul morţilor a ajuns la 40, iar cinci vehicule au fost distruse, după ce au fost vizate de avioane americane fără pilot în regiunea Janata, din Waziristanul de Sud", declarase un oficial al forţelor de securitate sub protecţia anonimatului, în timp ce un altul avertiza că "bilanţul ar putea creşte".

Rachetele, lansate probabil de un avion fără pilot au vizat un convoi de vehicule care transportau talibani pakistanezi în regiunea tribală Waziristanul de Sud.

Miercuri dimineaţa, şase rachete americane au provocat moartea a opt combatanţi islamişti lovind adăposturile talibanilor pakistanezi din Waziristanul de Sud, una dintre regiunile tribale din nord-vestul Pakistanului, la frontiera cu Afghanistanul.

Din august 2008, circa 50 de tiruri cu rachetă ale avioanelor americane fără pilot, s-au soldat cu moartea a peste 475 de persoane, potrivit oficialilor pakistanezi în domeniul securităţii.

Americanii nu confirmă aceste tiruri cu rachetă, deşi numai CIA şi armata americană, mobilizate de partea afgană a frontierei, dispun de asemenea aparate în regiune.

Nu se ştie încă dacă în urma acestor atacuri aeriene lideri importanţi printre care Baitullah Mehsud, au fost ucişi sau răniţi. Statele Unite au oferit o recompensă de cinci milioane de dolari pentru capturarea liderului talibanilor pakistanezi, mort sau viu, în timp ce Islamabadul a promis 615.000 de dolari.

Armata, care bombardează în mod regulat zonele tribale, a declanşat la sfârşitul lui aprilie o ofensivă în regiunea din valea Swat, la presiunile Statelor Unite, îngrijorate de înaintarea talibanilor către capitala Islamabad.

Aceasta a declarat că se află în "ultima fază" a acestei operaţiuni şi a dat asigurări că liderul taliban din regiunea Swat, Fazlullah, a fost "rănit" în urma raidurilor aeriene de luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici