Clădirea Universităţii Politehnice din Hong Kong, sub controlul forţelor de poliţie

Universitatea Politehnică din Hong Kong, în care se află peste 200 de protestatari, a intrat sub controlul forţelor de poliţie care au blocat accesul în interiorul instituţiei, continuând confruntarea directă cu participanţii la demonstraţiile pro-democraţie, relatează cotidianul The Guardian.

476 afișări
Imaginea articolului Clădirea Universităţii Politehnice din Hong Kong, sub controlul forţelor de poliţie

Clădirea Universităţii Politehnice din Hong Kong, sub controlul forţelor de poliţie

În urma unei confruntări directe între forţele de ordine şi protestatarii din Hong Kong, care au cunoscut un nivel inedit de violenţe duminică, autorităţile poliţieneşti au reuşit luni dimineaţă să acapareze accesul în interiorul şi în afara clădirii instituţiei de învăţământ, în interiorul căreia se aflau peste 200 de manifestaţi.

În momentul intrării în interiorul clădirii, de către forţele de poliţie, protestatarii au reacţionat incendiind una din căile de acces, după ce autorităţile au avertizat participanţii la mişcarea de protest că vor utiliza gloanţe adevărate ca răspuns la folosirea de către aceştia a armelor letale pentru a ataca ofiţerii de poliţie.

Preşedintele Universităţii Politehnice din Hong Kong, profesorul Teng Jin-gung, a publicat luni dimineaţă un videoclip în care anunţă obţinerea unei suspendări temporare a utilizării violenţei cu forţele de ordine şi solicită protestatarilor „părăsirea campusului în pace”. La scurt timp după publicarea acestuia poliţia a lansat gaze lacrimogene împotriva celor care încercau să părăsească clădirea instituţiei.

De-a lungul nopţii de duminică spre luni, forţele de ordine au lansat o operaţiune pentru a-i scoate pe protestatarii baricadaţi în interiorul Universităţii, realizând un cordon care să prevină evadarea de către aceştia. Demonstraţii rămaşi în interiorul clădirii au lansat bombe petroliere, arcuri şi săgeţi, în pofida avertismentelor transmise de poliţie.

Confrom sursei locale Hong Kong Free Press, zeci de civili aflaţi pe străzile din apropierea instituţiei au fost arestaţi după ce au solicitat poliţiei să elibereze clădirea de sub asediu şi să permită ieşirea protestatarilor din interiorul ei.

Cu referire la aceleeaşi evenimente din Hong Kong, publicaţia chineză The Global Times a cataogat participanţii la protest ca fiind „terorişti” care au transformat zona Universităţii într-una „de război”. Protestatarii „au devenit complet isterici şi au acţionat ca teroriştii atacând poliţia cu arme letale, ţintind rezidenţi inocenţi şi transformând campusurile în terenuri de luptă”, a scris publicaţia, citată de cotidianul The Guardian. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici