Clinton şi Obama afirmă că vor apăra Israelul în cazul unui atac iranian

Cei doi candidaţi democraţi la învestitura pentru prezidenţialele din SUA şi-au luat angajamentul, miercuri seară, că vor apăra Israelul împotriva oricărui atac iranian, dar au divergenţe privind modalitatea de a determina Teheranul să renunţe la programul nuclear.

17 afișări
Imaginea articolului Clinton şi Obama afirmă că vor apăra Israelul în cazul unui atac iranian

Clinton şi Obama afirmă că vor apăra Israelul în cazul unui atac iranian (Imagine: Mediafax Foto)

"Este foarte important ca Iranul să înţeleagă că un atac împotriva Israelului ar fi un atac împotriva celui mai puternic aliat al nostru din regiune", a declarat Obama, în cursul unei dezbateri televizate la postul de televiziune ABC News, susţinând că un astfel de atac ar fi "inacceptabil" pentru Statele Unite.

"Statele Unite vor lua măsurile care se impun într-un astfel de caz", a subliniat acesta.

La rândul său, Hillary Clinton a propus o "umbrelă a disuasiunii" în jurul Israelului şi "altor ţări din regiune". "Un atac împotriva Israelului ar provoca o rispostă masivă a Statelor Unite", a spus ea.

Cei doi candidaţi au dat asigurări că vor face tot posibilul pentru ca Teheranul să renunţe la programul nuclear.

"Trebuie ca armamentul nuclear să nu se afle în mâinile iranienilor", a declarat Obama, adăugând că aceasta ar presupune discuţii directe cu iranienii. "Este vorba nu numai despre dezvoltarea armelor nucleare ci şi de finanţarea organizaţiilor teroriste ca Hamas sau Hezbollah, dar şi despre o retorică antiisraeliană şi ameninţări împotriva Israelului", a continuat el, subliniind că va duce o politică a stimulentelor şi sancţiunilor.

Clinton, care critică propunerea lui Obama de a discuta direct cu liderii iranieni, a precizat că ea şi-ar dori reluarea relaţiilor diplomatice între Washington şi Teheran.

"Trebuie să demarăm un angajament diplomatic cu Iranul", a spus ea, precizând că va începe discuţiile cu Teheranul "la un nivel mai puţin înalt". "Nu m-aş întâlni neapărat cu (preşedintele Mahmoud) Ahmadinejad, întrucât în prezent pune la îndoială realitatea atacurilor de la 11 septembrie şi moartea multor persoane", a continuat Clinton.

În cadrul unei dezbateri, Hillary Clinton şi Barack Obama au afirmat că oricare dintre ei ar fi un preşedinte mai bun pentru Statele Unite decât candidatul republican, John McCain.

Cei doi nu au dat nici un răspuns atunci când unjurnalist a reluat propunerea guvernatorului de New York Mario Cuomo, potrivit căreia câştigătorul alegerilor primare democrate să îl propună pe rivalul său în postul de vicepremier.

Obama a vorbit în cursul dezbaterii despre criza economică şi impactul acesteia asupra americanilor. "Oamenii sunt frustraţi nu doar pentru că locurile lor de muncă sunt nesigure şi că nivelul de trai devine mai scump, ci pentru că reprezentanţii unor interese particulare domină viaţa politică de la Washington. Oamenii au impresia că nu sunt ascultaţi", a spus Obama.

Pe de altă parte, senatoarea de New York a revenit asupra afirmaţiilor controversate ale lui Obama, susţinând că rivalul său "nu înţelege rolul religiei şi al credinţei" şi că nu crede că oamenii "se agaţă de tradiţii (...) pentru că sunt nemulţumiţi de guvernul lor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici