Surse CNN: Cursă pe viaţă şi pe moarte, după asasinarea preşedintelui din Haiti. Reconstituirea clipelor critice din noaptea crimei. HARTĂ

  • Preşedintele din Haiti a fost asasinat, în noaptea de marţi spre miercuri, în reşedinţa prezidenţială din Port-au-Prince.
  • În complot ar fi fost implicaţi ofiţeri militari cu experienţă din mai multe ţări, iar planul ar fi fost atent elaborat timp de câteva luni.
  • Totuşi, mercenarii prinşi par să facă parte din pătura săracă a populaţiei. Surse CNN descriu urmărirea suspecţilor după asasinat.
4783 afișări
Imaginea articolului Surse CNN: Cursă pe viaţă şi pe moarte, după asasinarea preşedintelui din Haiti. Reconstituirea clipelor critice din noaptea crimei. HARTĂ

Cursă pe viaţă şi pe moarte, după asasinarea preşedintelui din Haiti.

În complotul pentru asasinarea preşedintelui Jovenel Moise ar fi fost implicaţi ofiţeri militari cu experienţă din mai multe ţări, iar planul ar fi fost atent elaborat timp de câteva luni, susţin autorităţile locale din Haiti, potrivit CNN. Cu toate acestea, primii suspecţi capturaţi în urma vânătorii lansate de forţele de securitate haitiene nu par să confirme o astfel de descriere, făcând parte din pătura săracă a ţării.
 
 
CNN a obţinut informaţii exclusive despre cursa contra cronometru care avea drept obiectiv capturarea ucigaşilor lui Jovenel Moise, exportatorul de banane reprofilat în politician care a fost ucis miercuri noapte sub o ploaie de gloanţe, în dormitorul reşedinţei sale private din Port-au-Prince, conform declaraţiilor guvernului.
 
Trupul neînsufleţit al preşedintelui haitian era plin de răni provocate de focurile de armă, a declarat un oficial local însărcinat cu înregistrarea datelor de la locului crimei. Acesta a precizat şi că Jovenel Moise avea un picior fracturat şi suferise răni grave la nivelul feţei. Mai mulţi oficiali guvernamentali au descris rănile drept posibile semne de tortură. Soţia preşedintelui, Martine, a fost la rândul său rănită şi este îngrijită în prezent într-un spital din Miami.
 
„Într-o clipită, mercenarii au dat năvală în casa mea şi mi-au ucis soţul”, a povestit prima doamnă din Haiti într-o înregistrare audio lansată în weekend. CNN nu poate confirma autenticitatea înregistrării.
 
În ciuda numeroaselor găuri de gloanţe din interiorul casei preşedintelui, niciun membru al echipei de pază sau al personalului rezidenţial nu a fost rănit, informează autorităţile.
 
Multe necunoscute esenţiale au rămas sub semnul întrebării. Ce s-a întâmplat mai exact în interiorul locuinţei? Şi cine a pus la cale atacul? În investigaţiile de mare amploare sunt implicaţi inclusiv agenţi de top ai Statelor Unite şi Columbiei. Înalţi oficiali străini, membri ai Consiliului de Securitate Naţională al SUA şi şeful Informaţiilor din Columbia, au vizitat Haiti în urma morţii lui Jovenel Moise.
 
Neliniştea provocată în Haiti de misterul creat în jurul asasinatului a devenit un sentiment omniprezent. CNN scrie că nimeni - indiferent dacă e vorba despre membri ai cabinetului preşedintului decedat, cei mai mari critici ai săi ori rezidenţi obişnuiţi din capitala Port-au-Prince - nu este mulţumit de explicaţiile sărăcăcioase disponibile până acum.
 
„De unde au luat (n.r. atacatorii) maşinile? Cum au ajuns în ţară?" se întreabă ministrul Mathias Pierre, mărturisind că se teme că ar putea fi, la rândul său, în vizorul armei.
 
CNN susţine că poate face măcar puţină lumină în acest caz, prezentând modul în care forţele de securitate haitiene au răspuns la situaţia de criză. O sursă apropiată operaţiunii desfăşurate descrie asediul sângeros şi urmărirea de mai multe zile prin cartierul bogat din Port-au-Prince unde se afla locuinţa preşedintelui asasinat.
 

Capcana întinsă atacatorilor

 
Imaginile publicate pe reţelele sociale, care surprind momentul atacului asupra locuinţei lui Jovenel Moise, înfăţişează mai mulţi bărbaţi care trag focuri de armă şi strigă în engleză „Operaţiunea DEA! Avem sprijinul tuturor!”. Forţele de securitate haitiene care aflaseră despre atac au ajuns în scurt timp la locul crimei. Era, însă, prea târziu.
 
 
Potrivit aceleiaşi surse menţionate de CNN, echipele de intervenţie au observat un convoi suspect de cinci maşini lângă casa preşedintelui. De teamă ca Moise ori alte persoane ar putea fi ţinute ostatice în interiorul autoturismelor, ofiţerii au evitat o confruntare violentă şi au permis convoiului să plece. Dar pe drum îi aştepta o capcană.
 
La o cotitură din Route de Kenscoff, drumul principal spre centrul oraşului, drumul a fost blocat de poliţie, iar sute de oameni ai legii pândeau în întuneric. Incapabili să întoarcă la timp maşinile pe drumul îngust, membrii convoiului au fugit, abandonând armele de foc în interiorul vehiculelor. Unii au sărit în mocirla dintr-un canal de drenaj adânc de pe marginea drumului, pentru a-şi ascunde identitatea.
 
Majoritatea şi-au găsit, însă, adăpost într-un magazin gol, cu două etaje, unde un banner cita Psalmul 27:1 „Domnul este lumina şi mântuirea mea; de cine să-mi fie frică? Domnul este forţa vieţii mele; de cine să mă tem?"
 
Magazinul le-a oferit un fel de refugiu, poziţionarea sa fiind prielnică pentru încetinirea unor eventuale atacuri din spate. În plus, pereţii groşi de beton puteau servi drept scut împotriva focurilor de armă.
 
După ore întregi, la 15:00, forţele haitiene au aruncat trei canistre de gaze lacrimogene pe şoseaua din faţa magazinului. Negocierea a început prin intermediul unuia dintre telefoanele ostaticilor, la scurt timp după aceea.
 
Primii dintre atacatorii care au ieşit din clădire au fost doi bărbaţi de origine haitiano-americană. Cei doi s-au identificat ca traducători, potrivit sursei citate de CNN. Aceştia le-au spus forţelor de securitate haitiene că zeci de oameni înarmaţi cu puşti de asalt de 5,56 mm se aflau încă în clădirea de beton.
 
„Nu ştiam câţi oameni erau înăuntru până când ostaticii nu au fost eliberaţi. Apoi, ostaticii au spus că sunt vreo 25, iar eu am spus: Oh, OK, avem de-a face cu un pluton”.
 
Presupuşii mercenari erau bine înarmaţi şi chiar au aruncat o grenadă nedetonată asupra forţelor de securitate haitiene. „Au tras asupra noastră de la etajul al doilea. Şi au avut o grenadă, dar nu a funcţionat. Vă puteţi imagina cum se rostogolea grenada, ca o minge, în josul dealului?"
 
Cel puţin trei mercenari au murit în luptă, dar cea mai mare parte a grupului a reuşit să fugă. O parte au ajuns la Ambasada Taiwanului, situată în apropiere. Joi, 11 suspecţi au fost arestaţi acolo. Dar chiar şi aşa, rămân destui fugari, pe urmele cărora se află şi în prezent poliţia.
 

Vânătoarea asasinilor. Harta urmăririi

 
După asasinarea preşedintelui Jovenel Moise, un grup de suspecţi a părăsit zona incidentului în convoi, provocând o cursă haotică prin cartierul Petionville, o suburbie deluroasă a capitalei Port-au-Prince. În următoarele 48 de ore, s-a dat o luptă strânsă de o parte şi de alta a unui magazin pustiu, confruntări în urma cărora poliţiştii au ucis mai mulţi suspecţi. O parte au reuşit să scape, fiind fugari şi în acest moment.
 
FOTO: adaptare după ilustraţia CNN

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici