Preşedintele din Haiti, Jovenel Moise, a fost asasinat. UPDATE: Stare de urgenţă în Haiti

  • Preşedintele din Haiti a fost asasinat, în noaptea de marţi spre miercuri, în reşedinţa prezidenţială.
  • Soţia preşedintelui din Haiti, rănită în atac, va fi transferată în SUA
  • Premierul în funcţie al statului Haiti, Claude Joseph, a decretat starea de urgenţă, în contextul unor incidente violente produse după asasinarea de către mercenari străini a preşedintelui Jovenel Moise.
  • Administraţia Joseph Biden a condamnat vehement, miercuri, atacul "oribil"
12001 afișări
Imaginea articolului  Preşedintele din Haiti, Jovenel Moise, a fost asasinat. UPDATE: Stare de urgenţă în Haiti

Sursă FOTO: Hepta

UPDATE Soţia preşedintelui din Haiti, rănită în atac, va fi transferată în SUA

Martine Moïse va fi transferată la un spital din oraşul american Miami, au declarat oficiali din Haiti. Prima Doamnă din Haiti este în stare gravă după atacul în care a fost asasinat soţul ei.

Preşedintele statului Haiti, Jovenel Moïse, a fost asasinat, miercuri dimineaţă, de un grup de comando format din mercenari străini.

UPDATE Premierul din Haiti a declarat stare de urgenţă în contextul unor incidente produse după asasinarea preşedintelui 

Premierul în funcţie al statului Haiti, Claude Joseph, a decretat starea de urgenţă, în contextul unor incidente violente produse după asasinarea de către mercenari străini a preşedintelui Jovenel Moise.

"Asasinarea preşedintelui este un act barbar. Dragi compatrioţi, păstraţi-vă calmul, întrucât situaţia este sub control", a declarat premierul Claude Joseph, citat de agenţia Reuters.

În capitala statului Haiti, Port-au-Prince, au fost semnalate focuri de armă în cursul zilei de miercuri, iar premierul Claude Joseph a dispus decretarea stării de urgenţă.

"Sunt aplicate toate măsurile pentru garantarea continuităţii şi protejării naţiunii", a subliniat Claude Joseph.

UPDATE Reacţia Casei Albe, după asasinare preşedintelui din Haiti: Avem de-a face cu o tragedie. Este o crimă oribilă

Administraţia Joseph Biden a condamnat vehement, miercuri, atacul "oribil" soldat cu moartea preşedintelui statului Haiti, Jovenel Moise, informează postul MSNBC şi agenţia Associated Press.

"Mesajul adresat poporului din Haiti este că avem de-a face cu o tragedie. Este o crimă oribilă şi ne pare rău pentru pierderea suferită. Suntem alături de poporul haitian şi suntem pregătiţi să oferim orice fel de asistenţă ar solicita", a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Ştire iniţială

Preşedintele din Haiti, Jovenel Moise, a fost asasinat, în noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 1:00, în reşedinţa prezidenţială, transmite AFP.  

Preşedintele haitian a fost împuşcat mortal, după un raid al unei bande înarmate asupra reşedinţei prezidenţiale din capitala Port-au-Prince, a declarat premierul Claude Joseph, într-o conferinţă de presă. El a calificat atacul ca fiind un act „inuman şi barbar”.

De asemenea, prima doamnă a fost rănită în urma atacului şi a fost spitalizată, a mai precizat premierul.

Autorităţile nu au identificat asasinii, însă au precizat că aceştia vorbeau în spaniolă.

Premierul a condamnat „actul inuman şi barbaric” şi a făcut apel la calm, precizând că poliţia şi forţele armate ale ţării ţin sub control situaţia. Acesta a mai precizat că, în acest moment, se află la conducerea ţării, scrie France24.

Armata a fost mobilizată pentru a ajuta poliţia în menţinerea ordinii publice.

Viaţa politică a lui Jovenel Moise

Moise se afla la conducerea Haitiului, cea mai săracă ţară din America, prin decret, după ce alegerile legislative din 2018 au fost amânate în contextul unor dispute, inclusiv asupra duratei propriului său mandat.

Jovenel Moise, în vârstă de 53 de ani, a preluat funcţia de preşedinte în februarie 2017, după ce predecesorul său, Michel Martelly, a renunţat la conducerea ţării.

Moise a fost acuzat de corupţie şi s-a confruntat deseori cu proteste violente anti-guvernamentale.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, SUA şi Europa au cerut alegeri legislative şi prezidenţiale libere şi transparente care să aibă loc în Haiti până la sfârşitul anului 2021.

Pe lângă această criză politică, răpirile pentru răscumpărare au început să se înmulţească în ultimele luni, în Haiti, ceea ce arată creşterea influenţei bandelor înarmate.

Jovenel Moise tocmai desemnase un nou prim-ministru, Ariel Henry, şi anunţase intenţia de a convoca alegeri anticipate.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici