Coaliţia internaţională se reuneşte la Paris pentru o nouă mobilizare în războiul cu SI

Coaliţia condusă de Washington care poartă un război împotriva grupării Statul Islamic în Irak şi în Siria se reuneşte miercuri, la Paris, cu obiectivul de a mobiliza mijloace militare suplimentare, dar şi noi ţări partenere, relatează AFP în pagina electronică.

1878 afișări
Imaginea articolului Coaliţia internaţională se reuneşte la Paris pentru o nouă mobilizare în războiul cu SI

Coaliţia internaţională se reuneşte la Paris pentru o nouă mobilizare în războiul cu SI (Imagine: Hepta / Mediafax Foto)

Miniştrii Apărării din cele şapte ţări cele mai angajate în campania aeriană aliată şi în formarea forţelor irakiene - Statele Unite, Franţa, Australia, Marea Britanie, Germania, Italia şi Olanda - se întâlnesc începând de joi de la prânz la sediul Ministerului francez al Apărării.

Coprezidată de francezul Jean-Yves Le Drian şi americanul Ashton Carter, reuniunea de la Paris îşi propune să se facă "bilanţul acţiunilor coaliţiei" şi "să studieze piste în vederea intensificării campaniei militare", potrivit Parisului. "Ei vor analiza ce este necesar în vederea accelerării ritmului" campaniei militare, potrivit aceleiaşi surse.

Lansată în vara lui 2014, această campanie a fost afectată mult timp de angajamentele dispersate ale membrilor ei, însă începe în sfârşit să dea roade, apreciază unii experţi. Înfrânt la Kobane (Siria), Sinjar şi apoi la Ramadi (Irak), Statul Islamic se află în dificultate din cauza bombardamentelor aeriene cotidiene.

Atacurile aeriene s-au intensificat după atacurile de la Paris, în noiembrie, care vizează în special instalaţiile de producere a petrolului, în contextul în care traficul cu aurul negru este una dintre principalele surse de venit ale SI.

Fără să ofere servicii publice şi fără să-şi ţină promisiunile unui "califat" mitic, gruparea pare să fi dezamăgit aşteptările sunnite în teritoriile asupra cărora deţine controlul. "Există tensiuni în interiorul organizaţiei, asupra bazei remunerării combatanţilor, efecte ale erodării Daech (acronomul arab al SI)", dau asigurări surse de la Paris.

- "Să facă mai mult!"

Pentru americani, reuniunea de la Paris este necesar să aducă un sprijin suplimentar. "Multe ţări pot face mai mult", repetă neîncetat secretarul american al Apărării Ashton Carter.

Mesajul este adresat în special ţărilor de la Golful Persic, mobilizate mai mult în Yemen începând din martie, iar o sporire a nivelului participării acestora, chiar şi simbolică, ar fi foarte apreciată, subliniază o sursă din anturajul lui Carter.

Ţările din Asia, implicate mai ales în activităţi umanitare, ar putea, de asemenea, să-şi crească nivelul susţinerii cu furnituri de echipamente militare, apreciază această sursă.

Într-o rară mărturisire, comandantul operaţiunilor de la Statul Major francez, generalul Didier Castres, a recunoscut recent în faţa parlamentarilor că strategia militară a coaliţiei este afectată de "slăbiciuni în a produce efecte rapide". Este vorba, aprecciază el, despre "mijloacele angajate" şi procedurile americane foarte constrângătoare vizând evitarea pagubelor colaterale.

În cadrul întâlnirii, cei şapte miniştri studiază, de asemenea, ce mijloace suplimentare să mobilizeze (de exemplu materiale, formatori) "pentru a accelera creşterea puterii forţelor locale" kurde - peshmerga - şi armatei irakiene, potrivit Parisului.

Aceşti formatori - americani, australieni şi francezi - au antrenat deja 15.000 de militari irakieni, în special în lupta împotriva dispozitivelor explozive improvizate (IED) şi vehiculelor kamikaze - armele privilegiate ale SI.

Occidentalii au reţineri faţă de o reeditare a experienţei unei prezenţe americane masive pe teritoriul Irakului, însă recunosc necesitatea creşterii numărului forţelor speciale şi capacităţii de a colecta informaţii.

Dintre europeni, olandezii au promis un răspuns cu privire la angajamentul lor până la sfârşitul lui ianuarie. Australia, în schimb, a respins deja orice idee în legătură cu o creştere a nivelului ajutorului său militar.

Libia - o ţară în care SI profită de luni bune de haosul politic pentru a-şi consolida prezenţa - se află de asemenea pe agenda discuţiilor, însă nu există propuneri concrete pe masă, potrivit unei surse militare americane.

Moscova continuă să susţină regimul sirian şi îşi concentrează esenţialul atacurilor aeriene mai degrabă asupra opoziţiei moderate decât asupra SI.

Prevăzute de ONU pentru 25 ianuarie la Geneva, negocieri în vederea unei soluţii politice în Siria se anunţă aprinse, în contextul în care actorii principali sunt în continuare incapabili să se înţeleagă asupra alcătuirii delegaţiei opoziţiei siriene.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici