Columbia Britanică se pregăteşte pentru un tsunami cu impact limitat

Provincia Columbia Britanică, aflată în vestul Canadei, aşteaptă un tsunami provocat de cutremurul din Chile, însă autorităţile locale apreciază că impactul acestuia va fi limitat.

123 afișări
Imaginea articolului Columbia Britanică se pregăteşte pentru un tsunami cu impact limitat

Columbia Britanică se pregăteşte pentru un tsunami cu impact limitat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Centrul de alertă de tsunami pentru Coasta de Vest şi Alaska a emis sâmbătă dimineaţa o alertă, la scurt timp după cutremurul cu magnitudinea de 8,8 înregistrat în Chile, soldat cu cel puţin 214 morţi.

Conform buletinului, "curenţi puternici şi valuri periculoase pentru persoanele care se află în apropierea apei sunt aşteptate şi iminente".

"Nu avem informaţii care să indice că valurile ar putea avea potenţial distructiv", a declarat Steve Dachopi, director al Programului de urgenţă provincial, organism care a solicitat autorităţilor locale să activeze planul de urgenţă şi de evacuare a zonelor expuse.

Aglomerarea Vancouver nu va fi afectată de tsunami, care este aşteptat să ajungă pe coastele de nord şi vest ale insulei Vancouver şi pe insulele Queen Charlotte.

Autorităţile estimau că primul val, cu o amplitudine de 0,2 metri, urma să ajungă pe coasta de sud a Columbiei Britanice la ora locală 15.07 (1.07, ora României) şi să atingă 0,5 metri la Tofino, după circa opt minute.

Autorităţile din districtul Tofino, regiune turistică aflată pe coasta de vest a insulei Vancouver, au cerut populaţiei şi vizitatorilor să nu se apropie de maluri, de plaje, porturi şi faleze. Pomperii supraveghează plajele, iar activităţile de supraveghere a balenelor şi practicarea sporturilor acvatice au fost suspendate.

Ultimul tsunami important din provincie a fost înregistrat în 1964, la Port Alberni, provocând pagube materiale importante, însă nu şi victime.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici