COMENTARIU Bogdan Nicolae | CIA. O altă voce a Americii

  • William Burns, propunerea preşedintelui Joe Biden pentru funcţia de director al CIA: China reprezintă cel mai mare test geopolitic pentru SUA.
  • Pe lista de priorităţi de securitate naţională, în compania selectă a Chinei se află „Rusia agresivă”, „Coreea de Nord provocatoare” şi „Iranul ostil”.
  • William Burns va combate „sindromul Havana”, din Cuba până în China.
1120 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Bogdan Nicolae | CIA. O altă voce a Americii

COMENTARIU Bogdan Nicolae | CIA. O altă voce a Americii

Avizat în şedinţa publică din 24 februarie a Comitetului special pentru informaţii a Senatului SUA, William Burns anunţă patru domenii cruciale şi întrepătrunse care vor fi priorităţile sale, dacă nominalizarea va fi aprobată în plenul Senatului. China, tehnologia, personalul şi parteneriatele, în această ordine, sunt parte a promisiunii lui Burns pentru recuperarea poziţiei de lider şi de reafirmare a prestigiului SUA în lume.

Domeniile în care CIA îşi concentrează culegerea informaţiilor şi derularea operaţiilor externe sunt cert mai numeroase. Cele prezentate de William Burns în audierea cu caracter public din Comitetul senatorial special sunt doar o listă scurtă. În topul preocupărilor sale de securitate naţională, SUA plasează China, din cauză că Washingtonul percepe conducerea de la Beijing drept expresia unei orientări „adversare” şi „rapace”. Lista este completată cu „Rusia agresivă”, „Coreea de Nord provocatoare” şi cu „Iranul ostil”.

 

SUA şi China, fără mănuşi

Obiectivul SUA, văzut prin lentilele CIA, este ca să câştige concurenţa globală cu China pe următorii zeci de ani. Un astfel de obiectiv va necesita un angajament politic de lungă durată din partea Congresului, sub forma unei susţineri clare bipartite, o reînnoire a solidarităţii naţionale americane şi, nu în ultimul rând, informaţii foarte bune.

Mediul în care operează servicii de informaţii şi de securitate, civile şi militare deopotrivă, este tot mai competitiv şi complicat. Ameninţărilor tradiţionale, precum terorismul şi proliferarea armelor nucleare, li se adaugă insecurităţi exportate de state ale căror capacităţi de armonizare cu restul lumii sunt în criză. Acest lucru nu face decât să îngreuneze sau chiar să împiedice colaborarea globală pentru probleme globale, precum folosirea raţională a resurselor de apă, hrană şi energie.

 

SUA, ca după trei războaie

Problemele de mediu şi de energie au fost dintotdeauna acolo, numai că de data aceasta au ajuns zilnic în gospodăriile americanilor de rând. SUA a depăşit cifra de 500.000 de decese din cauza Covid-19, mult peste pierderile americane suferite în luptă în cele două conflagraţii mondiale şi în războiul din Vietnam, laolaltă.

Schimbările climatice şi vulnerabilităţile din sectorul public de sănătate nu mai sunt „simple” teme pentru diferenţieri ideologice, după cum nici atacurile cibernetice nu mai sunt considerate o raritate sau o ameninţare la scară mică. Toate acestea conturează o realitate care a şocat cel mai puternic stat al lumii şi care face să crească volumul de muncă pentru următoarele generaţii de angajaţi ai guvernului federal.

 

„Sindromul Havana” bântuie şi astăzi

La audierile din 24 februarie, Mark Werner, senator democrat de Virginia şi preşedinte al Comitetului special pentru informaţii, a menţionat că aşteptările Senatului privesc şi teme mai vechi pe agendă, precum „sindromul Havana”. Nici până la data audierilor, membrii Comitetului nu obţinuseră de la CIA rapoarte care să clarifice sursa îmbolnăvirii mai multor membri ai misiunilor diplomatice ale SUA din Cuba, Rusia şi China, începând cu 2016. Senatorii nu au nici acum convingerea că au fost puse în practică toate prevederile legilor prin care directorul CIA a fost autorizat să ofere tratament şi compensaţii la cel mai înalt nivel pentru victimele „sindromului Havana”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici