Comisia Bisericii catolice din Belgia pentru anchetarea abuzurilor a demisionat în bloc

Comisia pentru analizarea cazurilor de pedofilie în Biserica Romano-Catolică din Belgia şi-a anunţat demisia în bloc, după confiscarea de către poliţie a tuturor dosarelor, într-o percheziţie condamnată de Papa Benedict al XVI-lea.

15 afișări
Imaginea articolului Comisia Bisericii catolice din Belgia pentru anchetarea abuzurilor a demisionat în bloc

Comisia Bisericii catolice din Belgia pentru anchetarea abuzurilor a demisionat în bloc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Întreaga Comisie va demisiona", a declarat unul din membrii acesteia, Karlijn Demasure. Comisia fusese înfiinţată în anul 2000 pentru analizarea tuturor cazurilor de pedofilie în rândul clerului.

Demasure, profesor de teologie la Universitatea catolică Saint-Paul din Ottawa, a declarat că "încrederea victimelor abuzurilor în Comisie şi relaţia dintre Comisie şi justiţie" sunt grav afectate.

Demisia membrilor Comisiei va fi efectivă începând de joi.

"Ne retragem. Dezbaterea trebuie să aibă loc între victime, oficiali politici, justiţie, Biserică şi opinia publică", a declarat preşedintele Comisiei, Peter Andriaenssens.

Preşedintele Comisiei a denunţat confiscarea a 450 de dosare de către poliţie, în condiţii contrare respectării anonimatului victimelor.

Poliţia belgiană a percheziţionat joi Palatul Episcopal din Malines (nord), în momentul în care avea loc o reuniune a episcopilor belgieni.

De asemenea, poliţia a deschis mormintele a doi foşti cardinali, verificând dacă acolo erau ascunse documente. Papa Benedict a condamnat dur aceste percheziţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici