Comisia Europeană avertizează Marea Britanie că nu poate semna acorduri comerciale bilaterale cât timp este membră UE

Marea Britanie nu are dreptul de a semna acorduri comerciale de tip bilateral atât timp cât încă este membră a Uniunii Europene, avertizează Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene.

503 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană avertizează Marea Britanie că nu poate semna acorduri comerciale bilaterale cât timp este membră UE

Comisia Europeană avertizează Marea Britanie că nu poate semna acorduri comerciale bilaterale cât timp este membră UE (Imagine: Hepta / Mediafax Arhiva Foto)

"Este vorba de o situaţie juridică foarte simplă. Toată lumea poate discuta cu toată lumea, dar poţi semna acorduri bilaterale cu un stat terţ abia după ieşirea din UE. Până atunci, nu se poate", a declarat Frans Timmermans.

Dacă Parlamentul va aproba, Marea Britanie ar urma să declanşeze procedura de ieşire din UE până în martie, dar desprinderea oficială de Blocul comunitar va avea loc abia după doi ani. Guvernul Theresa May s-a lăudat în ultimele luni cu posibilitatea semnării unor acorduri comerciale bilaterale cu Statele Unite, India şi Australia.

Recent, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, afirma că nu îi place ideea că Marea Britanie negociază acorduri bilaterale deşi încă este membră a Uniunii Europene.

De aceeaşi părere este şi Guvernul Italiei. "Este clar că sfera comercială ţine exclusiv de competenţa instituţiilor centrale ale Uniunii Europene. Atât timp cât Marea Britanie rămâne membră UE, trebuie să respecte legislaţia europeană", a atras atenţia Sandro Gozi, ministrul italian al Afacerilor Europene.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici